Western

Cavalca fins a la posta de sol

Los que no perdonan

Director: John Huston

Intèrprets: Audrey Hepburn, Burt Lancaster, John Saxon, Lillian Gish, Audie Murphy

Any: 1960

Es tracta d’un western força inusual per a l’època, ja que tracta el tema del racisme i els maltractaments contra la població indígena. La protagonista, Rachel Zachary, és filla d’una família blanca acomodada, però es fa públic que en realitat és índia i que va ser raptada i adoptada de petita. Els fets posaran de manifest el racisme de la comunitat i Zachary, interpretada per Audrey Hepburn, haurà d’acabar posicionant-se en un dels dos bàndols.

Malgrat que el film no és un dels referents del gènere, destaca per les interpretacions d’actors principals i secundaris, on sobresurten principalment els treballs d’Audrey Hepburn i Burt Lancaster. A més, les relacions interracials i el racisme envers les poblacions indígenes en la conquesta de l’oest són temes inèdits per al seu temps.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio

Rio Rojo

Director: Howard Hawks

Intèrprets: John Wayne, Montgomery Clift, Joanne Dru, Walter Brennan

Any: 1948

Un dels grans westerns de la història filmat per Howard Hawks, mític director de Hollywood, premiat el 1975 amb l’Oscar a la Trajectòria cinematogràfica, i director d’altres pel·lícules com “Els senyors prefereixen les rosses”, amb Marilyn Monroe o l’altrament clàssica “Rio Bravo”.

En aquest film John Wayne interpreta un ranxer texà que adopta a un jove Montgomery Clift, que ha sobreviscut a una massacre índia. Aquest jove es convertirà en la seva mà dreta i hereu del seu pare adoptiu. Durant el trasllat del bestiar de Texas a Kansas sorgeixen grans diferències entre ells que desembocarà en un fort enfrontament.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio

La diligencia

Director: John Ford

Intèrprets: John Wayne, Claire Trevor, Thomas Mitchell, Andy Devine, George Bancroft, Donald Meek, Louise Platt, John Carradine, Berton Churchill, Tom Tyler, Tim Holt

Any: 1939

Primer film sonor de John Ford, aquesta pel·lícula premiada amb dos premis Oscar l’any 1939 (millor actor de repartiment i BSO), explica la història de nou personatges, molt diferents entre ells, que fan un llarg i perillós viatge en diligència d’Arizona a Nou Mèxic. Entre els personatges trobem un xèrif, una prostituta, un jugador de cartes, un metge, un banquer…, que hauran de compartir aquesta emocionant travessia amenaçada per l’atac dels indis.

Es tracta d’una pel·lícula en la qual trobarem aventures, drama, romanticisme i crítica social que, avui dia, és encara vigent.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio

Sólo ante el peligro

Director: Fred Zinnemann

Intèrprets: Gary Cooper, Grace Kelly, Thomas Mitchell, Lloyd Bridges, Katy Jurado, Lee Van Cleef, Otto Kruger, Lon Chaney Jr., Henry Morgan, Ian MacDonald

Any: 1952

Pel·lícula premia amb 4 Oscar l’any 1952: Actor (Gary Cooper), muntatge, BSO i cançó.

Will Kane (Gary Cooper) és xèrif d’un petit poble i s’acaba de casar amb l’Amy (Grace Kelly). Són una parella enamorada que planifica mudar-se a la ciutat per obrir un negoci. Però abans que puguin fer-ho, corre el rumor pel poble de què Frank Miller (Ian McDonald), un pres al qual va capturar Will, ha sortit de la presó i va cap al poble a la recerca de venjança. El temps va passant i Kane es troba sol davant el perill, ja que ningú del poble vol donar-li un cop de mà.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio

El tren de las 3:10

Director: James Mangold

Intèrprets: Glenn Ford, Van Heflin, Felicia Farr, Leora Dana, Henry Jones, Richard Jaeckel, Robert Emhardt

Any: 2007

Es tracta d’una adaptació de la pel·lícula del mateix nom dirigida per Delmer Daves l’any 1957.
El film es basa en la història d’un ranxer, que amb l’afany de guanyar diners i poder salvar el seu ranxo, s’ofereix a ajudar a traslladar a un delinqüent fins a un poble on ha d’agafar el tren de les 3:10 que el portarà a la presó.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio