Suspens

Cinema per estar en tensió

Mientras Nueva York duerme

Direcció: Fritz Lang

Intèrprets: Howard Duff, Rhonda Fleming, Vincent Price, George Sanders, Dana Andrews, Ida Lupino.

Any: 1956

Fritz Lang, cineasta nascut a Viena i un dels màxims exponents de l’expressionisme alemany, narra una història de poder i ambicions en el món del periodisme. Un assassí en sèrie es dedica a matar dones. Després de cada assassinat, deixa un missatge escrit amb pintallavis. Els periodistes d’un diari competeixen per fer-se amb la notícia de la captura del depredador. Volen guanyar, en darrer terme, la carrera per la direcció del mitjà.

Es tracta de l’adaptació d’una novel·la de Charles Einstein. Malgrat que la identitat de l’assassí ja es revela a l’inici de la pel·lícula, Lang crea un clima de tensió que es manté al llarg de la cinta. El director és un referent del gènere negre i un dels autors més destacats de la història del cinema. La seva primera etapa a Alemanya inclou memorables treballs com Metròpolis, pel·lícula fonamental de la ciència-ficció, o M, el vampir de Düsseldorf. Lang va exiliar-se de l’Alemanya nazi i va seguir fent cinema als Estats Units. A Mientras Nueva York duerme, ens parla de la lluita pel poder i l’èxit a la societat americana.

Al llarg de la seva filmografia, Fritz Lang va demostrar un gran domini de la narrativa i la realització. Va crear atmosferes oníriques, com si fossin evasions de la realitat. El seu pessimisme envers la humanitat, on l’home es presenta com a presoner del seu entorn, va ser una tendència habitual a les seves pel·lícules. Així ho veiem en títols com Fúria, primera obra de Lang a Hollywood i que evidencia els perills de la venjança i de prendre’s la justícia per la mà, o Scarlet street, on un home bondadós, empès per les circumstàncies, s’acaba perdent en la foscor del crim. Un director essencial de la història del cinema.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio

Charada

Director: Stanley Donen

Intèrprets: Audrey Hepburn, Cary Grant, Walter Matthau

Any: 1963

Sempre és un bon moment per revisar aquest clàssic del cinema de suspens protagonitzat per dos grans actors del cinema de Hollywood, Audrey Hepburn i Cary Grant. Regina, interpretada per la mítica Audrey Hepburn, torna a casa després d’unes vacances a la neu i troba buit el seu pis de París. De seguida li comuniquen la mort del seu marit. Al funeral, la Regina se sorprendrà per la desfilada d’estranys personatges que assisteixen per confirmar que ha mort de veritat.

A l’ambaixada dels Estats Units li comuniquen que el seu marit havia robat un quart de milió de dòlars juntament amb altres còmplices. Ningú no sap on són els diners i tothom emprèn una carrera a contrarellotge per trobar-los. Cary Grant interpreta un misteriós encantador que ajudarà Hepburn en les seves aventures i que anirà canviant d’identitat contínuament. Una combinació de suspens i comèdia romàntica amb dues grans interpretacions i amb música de Henry Mancini.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio