El centre cívic Casa Golferichs és un equipament cultural dins la xarxa de centres del Districte de l’Eixample, especialitzat en fotografia mitjançant l’Espai Francesc Català-Roca.

La Casa Golferichs t’ofereix una programació trimestral d’activitats culturals: cursos, conferències, concerts, espectacles i exposicions. També dóna servei a les entitats i col·lectius de l’Esquerra de l’Eixample a través de les cessions d’espai, així com el suport a les seves propostes i a d’altres iniciatives ciutadanes.

Serveis

El Centre Cívic Casa Golferichs disposa de 1.650 m2 distribuïts en dos edificis. El Xalet modernista i l’Annex. Compta amb set sales de formació, una sala d’exposicions i la sala d’actes. l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca es troba a l’Espai Arenes, al carrer Llança, 21. Tots ells formen un gran espai obert a la cultura, la formació i el lleure.

Els tallers culturals

A Golferichs trobaràs propostes diverses que volen respondre a les teves inquietuds creatives, culturals i artístiques. Els tallers són un espai per al teu oci creatiu. Trobaràs espais per al coneixement en els tallers d’humanitats i els de ciència. Esbarjo i salut en les danses i les activitats físiques. Creativitat i relax en les propostes de creativitat i cuina…

Servei d’Informació

Us mantindrà al dia de qualsevol activitat, sigui trimestral o puntual, que es realitzi al Centre. Podeu estar informats d’elles a través de la programació impresa, del butlletí quinzenal (previa subscripció), del web, per telèfon i com no,al propi centre.

Programació cultural

Una programació regular i consolidada, amb propostes de qualitat. Cada trimestre, estan presents diversos estils de música (clàssica, jazz, blues, d’autor), les arts escèniques, la fotografia en les exposicions o la reflexió sobre els nostres temps a les conferències.

Espai de fotografia Francesc Català-Roca

Treballa diàriament per la divulgació de la fotografia com a eina per l’expressió, la creativitat i la reflexió. Organitza activitats trimestrals al voltant de la creació fotogràfica amb exposicions, xerrades, seminaris i projeccions.

Història

L’any 1900, l’arquitecte Joan Rubió i Bellver va rebre l’encàrrec de Macari Golferichs perquè li construís una vivenda a la cantonada de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Viladomat. Macari Golferichs era enginyer de camins, comerciant de fustes i amb negocis a Amèrica. També va destacar com a col·leccionista i home de cultura. El seu objectiu era viure en una vil·la o casa modernista, amb sumptuosos acabats de ceràmica i fustes precioses i amb un estil historicista clar, que combina el neogòtic i el modernisme.

L’arquitecte Joan Rubió i Bellver va projectar una vil·la que trenqués la uniformitat de l’illa de cases de l’Eixample. L’any 1901, acabada la construcció, la casa va aconseguir una menció especial en el premi anual de l’Ajuntament de Barcelona. El xalet de Golferichs va ser la primera gran obra de Rubió, tant en la seva projecció com pels mitjans econòmics amb que va comptar per a la seva realització. En aquesta casa, Rubió va començar a investigar una línia arquitectònica pròpia, comprovant la validesa estructural i constructiva de les formes gòtiques a base d’actualitzar-les. Aquesta investigació va quedar reflectida en els materials i les tècniques constructives, les ornamentacions de ceràmica, etc.

Macari Golferichs i la seva família van viure a la casa fins als inicis de la guerra civil. L’estiu de 1936,  va ser confiscada per militants llibertaris, que hi volien crear una universitat popular i llibertària. Acabada la guerra, la casa, i un edifici annex, que Rubió havia connectat amb ella, van ser cedits a les Dominiques de la Presentació, que la van convertir en una escola religiosa, modificant notablement l’estructura interna dels edificis.

En els anys setanta, la finca va ser venuda a una constructora, que hi va projectar la construcció de vivendes. Davant el risc de perdre un edifici simbòlic per a l’Eixample, l’associació de veïns del barri de Sant Antoni, la de l’Esquerra Eixample, i altres entitats cíviques i col·legis professionals van començar una llarga campanya per salvar “el Xalet”, que és com es coneix popularment la casa Golferichs.

Dotze anys després d’iniciar-se aquest litigi, l’Ajuntament de Barcelona va assumir la propietat de la finca i va iniciar els treballs de restauració necessaris per al seu ús públic. Els arquitectes Pere Joan Ravellat i Carme Ribas van ser els responsables d’una acurada restauració de la casa, que havia quedat molt malmesa en el seu interior.

A partir de 1989, Golferichs s’obre com a espai de participació ciutadana. Inicialment, la seva activitat es va centrar en els més joves, com a ludoteca i escola lúdica de circ. Al llarg de la seva trajectòria com a casa de la cultura del barri, va anar adaptant el seu projecte a les noves demandes socials, sent un centre pioner en molts dels seus serveis; com l’aula d’informàtica en autoservei, o els laboratoris de l’espai de fotografia Francesc Català-Roca, serveis que com a ús públic, són o han estat únics a la ciutat. En els últims anys, el centre ha afegit el gaudi de la cultura de proximitat a través de la programació de música i els seus cicles de conferències orientats a la reflexió sobre la societat contemporània.

Entitats col·laboradores

Golferichs centre cívic ha fet una selecció d’espais interessants al web que trobaràs agrupats en diferents categories. Podràs conèixer els nostres col·laboradors o adreçar-te a altres centres cívics.

Col·laboradors

Pujar