08/04/2020

Plàstic i consells per preservar el medi

Recull de recomanacions per cuidar el medi

En termes mediambientals, el plàstic és un dels grans problemes que tenim actualment a la nostra societat. Segon l’ONU “El vuitanta per cent de tota la pol·lució del mar prové de la terra, incloent-hi vuit milions de tones de plàstic cada any, que li ha costat la vida a un milió d’aus i cent mil mamífers”.

Hi ha diferents tipus de plàstics i alguns d’ells encara no podem deixar de fer-los servir, com els utilitzats als cotxes, mòbils, materials de construcció…, però el gran problema el trobem als plàstics d’un sol ús.

Aquí us deixem un recull de recomanacions molt fàcils que us podem servir per millorar el medi sense suposar-vos un gran esforç.

1. Canviar les bosses de plàstic per les de tela, aquestes tenen una vida útil més llarga. Les podem fer amb roba bella que ja no fem servir tal com se’ns explica en aquest enllaç.

2. Encara que no vulguem, moltes vegades, acabem amb bosses de plàstic. Un consell seria fer-les servir com a bosses d’escombraries pel plàstic que reciclem a casa. Així li donem una segona utilitat i acaben al contenidor correcte.

3. Comprar productes en pots de vidre abans que en pots de plàstic. Segons la mida els podem reutilitzar per una cosa o un altre. Ficar especies, llegums, olives, herbes per infusions, per guardar confitura feta a casa…, Cada cop resulta més fàcil, ja que hi ha més botigues que venen a granel.

4. No agafar les bosses de plàstic que hi ha a les fruiteries, són aquestes petites que després serveixen per ben poc. És millor anar amb la bossa de tela i ficar-ho tot junt.

5. Evitar comprar congelats que ja venen en bossa. Hi ha botigues especialitzades en aquests productes on pots comprar a granel i ficar-ho en el teu propi taper.

6. És convenient anar canviant, a mesura que es trenquin, els tapers de plàstic per uns de vidre o metall. Duran més, no transmeten el sabor als aliments i no es posen tan lletjos amb el pas del temps.

7. El millor seria no fer servir ampolles d’aigua de plàstic sinó veure directament de l’aixeta o tenir un aparell que et purifiqui l’aigua. De no ser possible, el millor és comprar garrafes d’aigua grans (s’estalvia plàstic en comparació amb les ampolles d’1,5 l) i posar-hi una aixeta, que venen a moltes botigues i és molt econòmica. Una vegada buida la garrafa es pot fer servir com a contenidor per dipositar petits plàstics i quan s’ompli llençar-la al contenidor groc.

8. Comprar els estris per cuinar (cullerot, espàtula, pinces…) de metall o fusta, ja que duran més i es mantenen en millors condicions.

9. Fer servir pinces de la roba de fusta. Si en tenim de plàstic, no fa falta llençar-les però quan s’hagin de comprar més, que siguin de fusta.

10. No fer servir màquines d’afaitar d’un sol ús. Reemplaçar-les per màquines elèctriques o de fulla d’un sol ús en la que es canvia la fulla però no tota la màquina.

Pujar