Gaza Amal. Historietas de mujeres valientes en la Franja de Gaza

Les vides creuades de quatre dones a la Franja de Gaza

Susanna Martin nascuda a Barcelona l’any 1976 és una il·lustradora catalana establerta al País Basc que des que al 2010 va publicar la seva novel·la gràfica, Alicia en un mundo real, ha col·laborat en nombroses revistes i publicacions tant com il·lustradora com amb els seus propis còmics. L’any 2016 en col·laboració amb UNRWA Euskadi, l’Agencia de Nacions Unides pels Refugiats de Palestina en Orient Mitja, va publicar aquest còmic dins dels projectes de sensibilització que té l’agència.

El còmic comença amb una petita introducció històrica a com s’ha desenvolupat des dels seus orígens el conflicte entre Palestina i Israel que serveix per posar-nos en context sobre l’actual situació que hi viuen els milers de refugiats que resideixen a la Franja de Gaza i que és el marc en el qual es desenvolupa la història que ens narra la Susanna Martin. Malgrat que és una introducció que no aprofundeix en el conflicte (només son 7 planes de les 26 que conformen el còmic) és una lectura molt interessant, doncs ens presenta conceptes que es tracten com son la linea verda, l’Autoritat Nacional Palestina, l’activitat que desenvolupa UNRWA sobre el terreny o com és la vida sobre la Franja de Gaza.

La història que ens narra el còmic són les vides creuades de 4 dones que viuen a la franja i com intenten viure i dins de les possibilitats que tenen complir els seus somnis i esperances malgrat les dificultats. Ens presenta l’Amal una bloguera palestina que està escrivint un article sobre la creació d’una cooperativa en el qual un grup de dones amb problemes auditius estan emprenent un negoci. La Hura, una professora a una escola dins d’un camp de refugiats i com viu el ser una dona que no segueix el seu rol tradicional dins de la societat palestina. Ens presenta a la Khadira que forma part del col·lectiu de dones que estan emprenent el negoci i que viu una situació de maltractament a la seva llar per part del seu marit. I la Hazzem una noia que somnia en poder participar en una competició esportiva fora del camp de refugiats.

Sota un dibuix amable i maco, la Susanna parla de situacions difícils, no només pel que diuen i el que fan les protagonistes sinó pel que ens transmet als petits detalls de la història, els rostres dels homes cansats de no tenir feina o poder donar un futur als seus, els edificis mig destruïts que conformen l’escenari de les vinyetes, les paraules que no es diuen i les situacions que s’intueixen que han viscut les protagonistes i els seus familiars quan fan referència als qui ja no estan entre ells. Però tot això ho narra sense caure al dramatisme o al victimisme sinó al contrari, aquest còmic és un cant a l’esperança en un món millor i que malgrat les dificultats es poden fer coses. Ens presenta unes dones lluitadores i que no han perdut la dignitat ni el seu orgull i que mantenen la seva identitat. On millor es veu reflectida aquesta esperança és a l’última plana del còmic que no revelarem.

En definitiva, una lectura que d’una forma senzilla aproxima a situació de les dones palestines que viuen a la franja i a la feina que fa UNRWA sobre el terreny i les persones que es beneficien dels seus serveis. El còmic el podeu descarregar directament de la web de UNRWA aquí