04/05/2020

Llacunes en el coneixement científic de cara al desconfinament

Preguntes clau per a les noves passes

Els estudis científics estimen que hi ha uns 320.000 virus que afecten els mamífers que encara no coneixem. El SARS-CoV-2 era un d’ells fins que a final de l’any passat va adquirir la capacitat de saltar d’algun animal als humans. La comunitat científica ràpidament va reaccionar davant la certesa que es trobaven davant un nou virus i el gran volum d’estudis que s’han fet, s’han publicat més de 2000 articles científics sobre el tema, va fer que el 13 de gener ja existís una prova molecular per al seu diagnòstic. La comunitat científica internacional ha treballat des del principi, buscant i generant les plataformes i mecanismes per poder compartir de forma ràpida la informació. Però tot i el volum d’estudis i trobar-nos que actualment s’estan treballant en l’estudi de tres possibles vacunes, les llacunes sobre el comportament del virus i la reacció immunològica de la societat són moltes.

Ara els governs europeus estan presentant els seus plans de desconfinament i les mesures per tornar a la “normalitat”. Per això, us proposem un article de la immunòloga Adelaida Sarenkhan, sobre algunes de les grans incògnites que podrien ser claus a l’hora de decidir les passes socials a seguir en aquests moments previs al desconfinament. L’article, publicat al web del Instituto de Salud Global de Barcelona el 20 d’abril, planteja algun dels grans interrogants i quines serien les mesures i formes d’estudi més idònies per resoldre’ls. El percentatge de població infectada, com i quant dura la immunitat al virus, quina pot ser i com s’hauria de mesurar la capacitat de mutació del virus o per què els infants no es veuen tan afectats per la infecció són aspectes molt importants a l’hora de tornar al carrer i ara per ara encara són preguntes que no s’han pogut resoldre.

Consulta l’article.

Adelaida Sarenkhan es va doctorar en Immunologia a la Universitat París VI. És investigadora en el INSERM, França, des del 2000. Té una sòlida experiència en desenvolupament i dirigint projectes d’investigació entorn de la regulació del sistema immune. Si vols conèixer millor la seva fenia, consulta el seu perfil a la pàgina d’ISGlobal.

Pujar