Els forats negres primordials

Fosc i molt petit sóc. De golafre tothom m’acusa. A l’univers poques coses són tan longeves que jo. Què sóc?

Els forats negres no emeten llum i per tant, no es poden veure. Inicialment les investigacions astrofísiques els van detectar indirectament, observant com afecten el que hi ha al seu entorn. Per exemple, quan s’observen estrelles que orbites al voltant d’un centre invisible es pot deduir que allà hi ha un forat negre. Una altra forma d’intuir-los és l’ombra que generen quan estan davant d’un fons lluminós. A més, quan el material cau cap a un forat negre s’escalfa per la mateixa fricció i en fer-ho emet raigs X que poden ser detectats.

Aquesta vegada, us proposem una xerrada d’Albert Escrivà, graduat en Física i màster en Astrofísica, partícules i cosmologia per la Universitat de Barcelona, on es parla del tema de la seva tesi doctoral que està realitzant en l’Institut de Ciències del Cosmos de la mateixa universitat. En aquesta xerrada descobrirem que són els Primordials Black Holes, els forats negres primordials, que són forats negres hipotètics que podrien haver-se format a l’origen de l’univers i que és probable que formin part de la matèria fosca.

Xerrada d’Albert Escrivà, realitzada el 19 de setembre del 2019 als Encontres amb el Tercer Cicle 2019, 32a edició, organitzat per l’ICCUB.