Fam de terra

Tornar als orígens

Direcció: Toni Lucas
Producció: Fam de Films
Idioma: VOSE
Durada: 24 minuts
Any: 2019
Llicència: By-Nc-Nd

 

“Estudis neurobiològics determinen que el lloc viscut durant els primers set anys de vida d’una persona influeix per sempre en la seva manera de ser, de mirar i de viure. Perquè la nostra memòria, més que temporal, és espacial.” Amb aquesta sentència del geògraf i catedràtic Joan Nogué i Font s’inicia “Fam de terra”, un documental de Toni Lucas que esdevé un crit d’alerta cap a la transformació i abandonament que estan patint els camps de conreu de l’Horta de València.

L’acció se situa en el municipi de Carcaixent, conegut com el bressol de la taronja, que a meitats del segle XIX substituí els camps de cultiu de cereals, arròs i moreres per camps de tarongers, transformant el seu paisatge i la seva economia, des de llavors basada en el monocultiu i comerç de la taronja.

Prenent com a fil conductor la visita guiada d’un grup d’estudiants francesos pels camps de tarongers de Carcaixent, el narrador ens alerta que aquesta pot convertir-se en la darrera generació que contempli els camps de cítrics que conformen el paisatge típic de la Comunitat Valenciana.

Com esdevé en altres territoris d’Europa i del món, l’horta periurbana de València es troba amenaçada per problemes com la contaminació, la pèrdua de rendibilitat i el relleu generacional, a més de la pressió urbanística. Ara més que mai es fa necessari que la Generalitat adopti mesures proteccionistes i incentivadores de l’agricultura ecològica i del turisme sostenible entorn d’aquesta, dos eixos fonamentals per a la supervivència d’un paisatge mil·lenari. Contràriament, els valors de l’horta i les formes mil·lenàries de cultiu de la terra acabaran constretes i segregades per l’afany expansiu del maó i de l’asfalt, i d’aquesta manera el paisatge agrícola valencià i un dels rebosts més grans del país moriran lentament.