cinema_documental

Documentals del catàleg d’Ebiblio

Cinema per explicar i obrir-nos els ulls al món

En construcción

Direcctor: José Luis Guerín

Any: 2001

És el quart llargmetratge de José Luis Guerín i segurament l’obra que l’ha fet més conegut per al públic en general. Tot i això, el director ja havia rodat tres films que l’havien consolidat com un autor de referència. En construcción és de difícil classificació per gènere. Alguns crítics han parlat de documental de creació, ja que incorpora mètodes del gènere documental, però també hi ha posada en escena i altres elements que s’associen tradicionalment amb la ficció. D’altres han considerat que el film combina diversos gèneres o l’han titllat de cinema experimental.

Sigui com sigui, Guerín, mitjançant actors no professionals, ens explica veritats, les veritats d’un barri, el conegut com a barri xinès de Barcelona, que està canviant el seu paisatge i la seva fisonomia. La Barcelona postolímpica, amb un turisme en alça, transforma els seus carrers deixant enrere ciutadans i històries. La gentrificació i d’altres problemes d’avui fan que aquesta pel·lícula segueixi sent ben actual dues dècades després. Una obra que ens fa pensar també en el model de ciutat que volem.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

La teoria sueca de l’amor

Director: Erik Gandini.

Any: 2015

Una pel·lícula de gran èxit que va obtenir premis en diversos festivals de cinema i que ens fa reflexionar sobre l’individualisme. Va ser projectada al cicle El documental del mes omplint la majoria de sales d’exhibició. A la societat sueca, amb una gran qualitat de vida, el contacte humà entre ciutadans és cada cop menor i augmenten els casos de persones que moren soles a casa sense que ningú no les trobi a faltar.

A la Suècia dels anys setanta es va treballar per la independència econòmica i l’autosuficiència dels ciutadans. Aquesta autonomia aporta, sens dubte, beneficis, però Erik Gandini va més enllà i pretén evidenciar alguns efectes més foscos com la soledat, l’individualisme o l’aïllament social. L’Estat, garant del benestar de la població a través dels seus serveis, hauria substituït la família i els amics com a xarxa de protecció.

Es tracta d’un documental interessant perquè pretén despertar l’actitud autocrítica i ens mostra la cara més negativa de la que es considera una de les societats més avançades del món. La soledat és, però, un problema global i no només la pateixen els nòrdics, sinó també altres països amb escassos o nuls serveis públics. Als Estats Units, per exemple, és un problema de salut que afecta milers de persones.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya