03/11/2020

Entrevista a Salud Castillo de Associació de discapacitat visual de Catalunya

Aquest 19 d’octubre va arrencar la segona edició del Barcelona Blind Concerts, un cicle de concerts per promoure l’oferta cultural inclusiva que organitza l’Associació de discapacitats visuals de Catalunya, amb el suport de l’Ajuntament i la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

El novembre el BBC passarà per Golferichs amb dues propostes molt diferents: per una banda  el concert de piano de Marc Sarrato i, per l’altre, Khalm, un duet format al Taller de Músics que combina el jazz amb registres més moderns.

Per això, avui parlem amb Salud Castillo, treballadora social de l’Associació de Discapacitats visuals de Catalunya. Benvinguda!

CG – Quina és la missió de l’Associació de discapacitat visual de Catalunya? Quins serveis oferiu als discapacitats visuals?

L’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1B2B3 és una entitat sense ànim de lucre amb la missió de donar suport a totes les persones amb discapacitat visual, així com fer divulgació de què és la discapacitat visual a tota la població.

Dintre de la nostra missió la finalitat és donar servei a les persones amb discapacitat visual de diferents nivells, no sé si els coneixes, són el nivell total, el sever i el baix que són el que engloba el B1, B2 i B3 del nostre nom. I tampoc no tenim en compte, per exemple, la nacionalitat o el sexe, lògicament.

Entre els serveis que prestem hi ha el suport psicològic, l’atenció i orientació social, el suport en tiflotècnia, que és l’adaptació de les noves tecnologies per a persones amb discapacitat visual, integració laboral, tenim també un servei de mobilitat i programa de rehabilitació que s’encarrega de formar les persones perquè puguin tenir autonomia al carrer o dintre de casa, i també tenim sortides culturals i tallers i cursos, que realment avui en tenim poquets en funcionament. Però sí que estem reactivant tot el que podem.

CG – Com va sorgir el cicle Barcelona Blind concerts? Per què són importants iniciatives d’aquest tipus?

El projecte va sorgir perquè a la nostra entitat hi ha diverses persones sòcies que professionalment es dediquen a la música o que tenen un hobby que és musical. Arran d’això, vam crear el projecte amb l’objectiu de conscienciar a la població i fomentar la cultura. En els concerts farem servir unes ulleres en 3D, que es fan servir amb una app que es diu Tinc Baixa Visió, on els assistents al concert poden conèixer i veure el concert des de la posició d’una persona amb una discapacitat visual i amb diferents malalties que la persona assistent al concert pot fer servir. Així, al final de l’espectacle pot fer una sèrie de preguntes que segurament li han sorgit arran de veure el concert amb les ulleres.

CG – Teniu constància que aquestes accions s’estan traduint en un augment de la contractació de músics amb discapacitat visual?

Doncs no sabem si això està tenint un efecte com tu dius, d’augment de la contractació, però sí que és veritat que a Barcelona, a l’IMPD estem donant a conèixer artistes que sí que de tant ens truquen: «te’n recordes del concert del Barcelona Blind Concert que vau fer? Teniu el contacte de tal artista?». I sí que alguna vegada ens han trucat per veure si podien col·laborar i tocar en algunes festes que s’han fet a Barcelona.

CG – Quines novetats hi ha aquest any respecte la primera edició?

Bé, la majoria dels músics són diferents, només repetim amb un, Wagner Pa, i el que sí que és més innovador és que aquest any, per la situació sanitària, es faran concerts online a través de les xarxes socials i en directes d’Instagram.

CG – Ens pots presentar una mica els artistes que passaran per Golferichs?

Són el grup Khalm i Marc Sarrato. El grup Khalm són un noi i una noia que arriben de l’ESMUC i que tenen, com tu deies, un estil de jazz i més modern. I l’altre concert que teniu és amb Marc Sarrato, que és música clàssica a piano. Cal dir que en el cicle de concerts del Barcelona Blind Concerts, tots els grups musicals compten almenys amb una persona amb discapacitat visual.

CG – Saps d’alguna iniciativa semblant que es dugui a terme a Catalunya o a la resta de l’Estat?

La veritat és que… una iniciativa musical, així, no en coneixem. Sabem que hi ha alternatives artístiques inclusives que es fan a Barcelona com el Festival Inclús, però clar, està enfocat al cinema. De música, la veritat és que jo no en conec cap.

CG – De quina manera podem ajudar les persones sense discapacitat visual a les persones que sí que en tenen?

Jo crec que la millor forma és amb una actitud inclusiva i respectuosa, sobretot la naturalització dels processos interactius entre persones sense i amb discapacitats és el més important. Així com tenir en compte que aquesta persona té autonomia i capacitat de decisió. Per qualsevol cosa se li pot fer una pregunta. Crec que això és la millor ajuda que li podem donar.

 

Pujar