05/05/2021

Projectes que combaten la bretxa digital: Guifinet i Cap estudiant sense Internet

Una de les coses que ha posat de manifest la pandèmia de la COVID19, són les diferències que ja hi havia en l’accés i ús de la tecnologia en determinats col·lectius, com els estudiants amb pocs recursos o la gent gran, i que ara s’han vist accentuades. Per això, avui us portem dues iniciatives que volen pal·liar aquesta bretxa amb el seu projecte: Guifinet i Cap estudiant sense Internet.

 

 

Guifi·net és un projecte  tecnològic, social i econòmic impulsat des de la ciutadania que té per objectiu la creació d’una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral basada en un model de comuns. El desenvolupament d’aquesta infraestructura mancomunada facilita l’accés a les telecomunicacions en general i a la connexió a Internet de banda ampla en particular, de qualitat, a un preu just i per a tothom. A més, genera un model d’activitat econòmica col·laborativa, sostenible i de proximitat.

El projecte va iniciar-se l’any 2004 com a projecte tecnològic de telecomunicacions a la comarca d’Osona per resoldre les dificultats d’accés a Internet de banda ampla en àrees rurals, davant la manca d’interès dels operadors tradicional per proporcionar-hi servei. Mitjançant radioenllaços fets amb routers WiFi, els veïns voluntaris van desplegar una xarxa pròpia per interconnectar diferents punts geogràfics (anomenats nodes) tals com habitatges, oficines, granges, edificis públics, etc. amb l’objectiu de poder accedir a les telecomunicacions i a Internet allà on fos necessari: a casa, a la feina, a la biblioteca, etc.

Actualment Guifinet està buscant famílies que no puguin costejar una connexió a internet per tal de facilitar-los-hi. Al barri de l‘Esquerra de l’Eixample es vol dur a terme una prova pilot. Si coneixeu famílies que no disposen d’internet i estarien disposades a rebre’n, contacta amb Camí Amic.

 

 

Cap estudiant sense Internet és un projecte iniciat durant la pandèmia, amb el propòsit de connectar a la xarxa tots aquells estudiants que no disposen de recursos, oferint diverses solucions tècniques i amb la implicació de voluntaris, entitats públiques i privades, i la ciutadania  en general.

El projecte sorgeix de Mataró SenseFils, una secció de la Fundació guifi.net, entitat sense ànim de lucre que promou la creació de xarxes de telecomunicacions obertes, lliures i neutrals.

Per a col·laborar tens diverses opcions: fer-te donant d’internet, apadrinar un estudiant o fer-te voluntari. Trobaràs tota la informació a la seva web: https://capestudiantsenseinternet.org/

Pujar