Eclipsi 2.0, aplicació astronòmica

App per conèixer els eclipsis de Sol i de Lluna

Aquest cop us proposem una aplicació per les persones amants de l’astronomia. Eclipsi Calculator 2.0 és una app per calcular i simular diferents esdeveniments astronòmics. Una eina que permet conèixer d’una forma simple les circumstàncies generals i locals dels eclipsis de Sol i de Lluna, així com dels trànsits planetaris.

Aquesta aplicació va ser creada per l’investigador Eduard Masana, de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB-IEEC) i ha arribat a les 105.000 descàrregues i s’ha consolidat com a referent en el món de les aplicacions per calcular i simular esdeveniments astronòmics.

Eclipsi 2.0 dona accessibilitat a les dades de tots els eclipsis de Sol i de Lluna i dels trànsits planetaris compresos entre els anys 1900 i 2100. Permet calcular les circumstàncies generals de cada fenomen, així com les circumstàncies locals per a una localitat qualsevol (hora d’inici, final, durada, alçada del Sol o la Lluna sobre l’horitzó, etc.). També incorpora mapes de visibilitat d’arreu del món.

A més, fa una simulació de com es veurà el fenomen des del nostre lloc d’observació i permet seleccionar llocs a partir de la seva pròpia base de dades o fent servir el GPS del dispositiu.

L’aplicació està disponible en català, castellà, anglès, danès, polonès i portuguès.

Si cliqueu aquí trobareu una guia ràpida per fer servir l’aplicació.

A més, al llarg del 2020 tindran lloc dos eclipsis solars: un d’anular el 21 de juny, visible des de l’est de l’Àfrica, Aràbia, i el sud i sud-est de l’Àsia i un eclipsi total de Sol el 14 de desembre, visible des de Xile i l’Argentina. I pel que fa a la Lluna, aquest 2020 encara queden tres eclipsis penumbràtics: el 5 de juny hi haurà un que es podrà observar la darrera part des de Catalunya, el del 5 de juliol en canvi serà visibles des de Catalunya, excepte el final i el 30 de novembre, n’hi haurà un altre que no serà visible des d’aquí, però amb l’aplicació podreu saber tota la informació.

Aquí us deixem l’enllaç de l’aplicació i per més informació consulteu l’entrada de la web de Serviastro, el portal de divulgació astronòmica de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona.