comedia

Comèdia

Per riure amb els teus

Dos en la carretera

Direcció: Stanley Donen.

Intèrprets: Audrey Hepburn, Eleanor Bron, Albert Finney, William Daniels, Jacqueline Bisset.

Any: 1967

Comèdia romàntica sobre com afecta el pas del temps en una parella: desenganys, problemes i el deteriorament de la relació. Dirigida per Stanley Donen i protagonitzada per la carismàtica Audrey Hepburn i per Albert Finney, la pel·lícula ens mostra la història de la parella a partir d’un trajecte per la Costa Blava que serveix per recordar altres viatges del passat. Els protagonistes es plantejaran com han arribat fins al present, com afrontar el futur i què fer amb la seva relació. Una pel·lícula sobre la desconstrucció d’una parella que compta amb dues grans interpretacions i amb continus salts temporals. Els canvis de cotxe o de vestuari dels personatges serviran per ubicar-nos temporalment.

Una road movie interessant que destaca sobretot pel treball d’Audrey Hepburn, que dóna vida a un personatge que passa per diferents etapes. De jove enamorada a dona desencisada amb la seva vida. Stanley Donen ja va dirigir l’actriu belga a Una cara con ángel (1957), un musical amb Fred Astaire, i Charada (1963), una cinta de suspens amb el galant Cary Grant. Donen és un dels grans directors de l’època daurada de Hollywood i destaquen, especialment, els seus musicals Cantant sota la pluja (1952) i Set núvies per a set germans (1954).

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Àtic sense ascensor

Direcció: Richard Loncraine.

Intèrprets: Morgan Freeman, Diane Keaton, Carrie Preston, Josh Pais, Sterling Jerins, Cynthia Nixon.

Any: 2014

La Ruth i l’Alex són un matrimoni de la tercera edat que viu en un apartament sense ascensor d’East Village des de fa quaranta anys. Ara volen vendre el seu pis per viure en un de nou. Ambdós obren les portes de casa seva per als possibles compradors i esperen les primeres ofertes mentre recorden tot el que han viscut allà. Les interpretacions de Diane Keaton i Morgan Freeman en els papers protagonistes són un al·licient per mirar la pel·lícula.

La relació d’una parella i la seva història o les immobiliàries que actuen com a voltors a les grans ciutats són algunes de les qüestions principals del film. Nova York i els canvis que ha patit la ciutat durant els darrers anys són també motiu d’anàlisi i reflexió. La pel·lícula també tracta altres assumptes com la ferida de l’11S, el racisme a la societat nord-americana o la vellesa.

Un dels valors d’Àtic sense ascensor és que Nova York se’ns presenta des de la mirada d’un matrimoni gran. El cinema acostuma a mostrar-nos una ciutat amb un ritme sense aturador, una oferta d’oci inacabable o enormes blocs d’oficines amb despatxos més o menys luxosos. En canvi, aquest cop observem una cara de Nova York més pausada i que sobreviu malgrat la gentrificació i la bombolla immobiliària. La Ruth i l’Alex comproven com Nova York s’està transformant i viuen amb malenconia aquesta situació. Un drama amb tocs de comèdia que ens farà passar una estona agradable.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Cinema de Charles Chaplin

Recuperem algunes de les principals pel·lícules del cineasta britànic Charles Chaplin. El catàleg de les biblioteques públiques inclou alguns dels seus grans títols, com Luces de la ciudad, El gran dictador, La Quimera del Oro, Tiempos Modernos o El circo.

Charles Chaplin, considerat un dels grans mims de la història del cinema, era l’autor amb majúscules de les seves produccions, ja que assumia la direcció, la producció, el guió, la interpretació i la creació de la música. El personatge de Charlot és un imprescindible del cinema mut. Chaplin construeix en Charlot un rodamón educat, gentil i tendre. És inoblidable la seva forma de vestir, amb uns pantalons balders, una petita corbata, unes sabates i un bastó.

L’arribada del cinema sonor va contrariar el director de cinema, que en un principi es va mostrar reticent a introduir-lo definitivament i va decidir seguir endavant amb el seu propi estil. Va optar, inicialment, per introduir efectes de so i música a les seves obres. Dels films que podem veure pel web de les biblioteques públiques de Chaplin, dediquem una menció especial a Tiempos Modernos i El gran dictador.

La primera d’aquestes pel·lícules, de l’any 1936, és considerada una crítica social del capitalisme i de la industrialització. Charlot es converteix en l’empleat d’una fàbrica que pateix un atac d’ansietat i perd la raó a causa del ritme frenètic de la cadena de muntatge. Per això, és internat en un sanatori mental, d’on sortirà per viure noves aventures en una societat marcada per l’explotació obrera i les injustícies socials.

Per la seva banda, El gran dictador (1940) és un altre dels títols imperdibles de Chaplin. Aquí el cineasta i actor fa una doble interpretació, ja que dóna vida a Adenoid Hynkel, un dictador clarament inspirat en Adolf Hitler, i a un barber jueu perseguit pels nazis. Un cop acabada la Segona Guerra Mundial i després de fer-se públiques imatges dels camps de concentració nazis, Chaplin declararia que si hagués sabut la gravetat dels fets, no hauria rodat la pel·lícula. El gran dictador és una de les principals paròdies del nazisme i dels dictadors Hitler i Mussolini. És ben coneguda la seqüència en què el dictador Hynkel juga amb la bola del món posant en evidència l’imperialisme inherent al nazisme. Al final de la pel·lícula, Chaplin surt dels personatges per parlar directament al públic i pronunciar un famós discurs amb un clar missatge de pau i llibertat.

Les pel·lícules es poden cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Benvinguts al nord

Director: Dany Boon

Intèrprets: Dany Boon, Anne Marivin, Stéphane Freiss, Kad Merad, Zoé Félix.

Any: 2008

És una divertida comèdia, una de les pel·lícules més taquilleres del cinema francès. Philippe Abrams, el director d’una oficina de correus, intenta que el traslladin a la Riviera i així acontentar la seva dona. No obstant això, res no surt com esperava i finalment hauran de mudar-se a un petit poble del nord anomenat Bergues. Una pel·lícula simple sobre els tòpics i els prejudicis envers els altres. Un film que ens entretindrà sense més pretensions. A Itàlia es va fer una versió pròpia titulada Benvinguts al sud.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Lolo

Directora: Julie Delpy

Intèrprets: Dany Boon, Julie Delpy, Karin Viard, Vincent Lacoste, Antoine Lounguine.

Any: 2015

La Violeta, una dona elegant de París, coneix en Jean René de vacances a Biarritz. Ambdós comencen una relació i ell se’n va a viure a París per ser més a prop de la Violeta. No compten, però, amb la reacció del manipulador Lolo, el fill de Violeta, que farà de tot per aconseguir que la relació fracassi. Una comèdia àcida sobre les relacions de parella i la família amb complex d’Èdip inclòs. Escenes hilarants, grans interpretacions dels tres protagonistes i una paròdia de l’esnobisme parisenc.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Good bye Lenin!

Director: Wolfgang Becker

Intèrprets: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Jürgen Vogel, Michael Gwisdek, Burghart Klaußner, Alexander Beyer, Florian Lukas, Hanna Schwamborn

Any: 2003

Aquesta pel·lícula podria catalogar-se com una tragicomèdia o comèdia dramàtica. L’any 1989, en plena acceleració dels esdeveniments polítics del final de la Guerra Freda, la mare de l’Alex, una dona convençuda dels ideals de la República Democràtica Alemanya, es desperta després d’anys en coma. Per evitar que la mare pateixi una recaiguda, l’Alex intentarà per tots els mitjans amagar-li la realitat de l’Alemanya actual i convertirà casa seva en un mausoleu del socialisme de la RDA. El film va guanyar diversos premis de cinema per tot el continent europeu. Ens presenta la història recent d’Alemanya i els grans canvis que ha patit el país durant els darrers anys. La caiguda del mur de Berlín, la instauració del capitalisme o el final d’anys de burocràcia i militarisme són alguns dels temes que es tracten a Good bye Lenin. Som testimonis, a més, de les carències i problemes d’ambdós sistemes: el socialisme de l’antiga RDA i el nou capitalisme agressiu.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

El rei borni

Director: Marc Crehuet

Intèrprets: Miki Esparbé, Alain Hernández, Ruth Llopis, Xesc Cabot, Betsy Túrnez.

Any: 2016

Comèdia negra catalana amb un rerefons de crítica social a les actuacions policials dels antiavalots. Dues antigues amigues que fa temps que no es veuen decideixen organitzar un sopar amb les seves respectives parelles. El destí fa que un jove documentalista que va perdre un ull a causa d’una pilota de goma coincideixi a taula amb l’antiavalot que va disparar el tret. Un idealista ferit i un policia convençut de les bondats de la violència policial. La parella de la víctima, una dona plena de contradiccions, i la parella del botxí, aparentment ignorant, però carregada de sentit comú. Una pel·lícula de personatges i de brillants interpretacions. Basada en l’obra de teatre que duu el mateix títol i que va ser dirigida també per Marc Crehuet i interpretada pels mateixos actors.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Encuentro en París

Direcció: Richard Quine

Intèrprets: Audrey Hepburn, William Holden, Frank Sinatra, Grégoire Aslan, Marlene Dietrich, Tony Curtis, Noel Coward, Raymond Bussières.

Any: 1964

Richard Benson (William Holden) és un escriptor que rep l’encàrrec de fer un guió per a Hollywood. Instal·lat a París, Benson prefereix viure la vida en comptes de dedicar-se a la feina. Quan es veu obligat a lliurar el projecte en pocs dies, contractarà Gabrielle (Audrey Hepburn) perquè l’ajudi a finalitzar la feina.

Hepburn i Holden tornaven a coincidir anys després de Sabrina, un clàssic del cinema amb l’argument de la ventafocs com a rerefons. Potser no és una de les pel·lícules més recordades del cinema clàssic, però sí que conté escenes interessants i moments divertits. Tornar a veure junts Holden i Hepburn anys després de l’èxit de Sabrina és un dels factors que incentiven el seu visionat. Dos grans noms de la interpretació en una comèdia sentimental que va passar força desapercebuda malgrat tenir tots els ingredients per triomfar.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya