cine_familiar

Cinema familliar

Per gaudir amb tota la família

Toy story

Direcció: John Lasseter

Any: 1995

El vaquer Woody ha estat sempre la joguina preferida de l’Andy, un nen de 6 anys. Un bon dia, però, arriba Buzz Lightyear, un heroi galàctic que es converteix en el favorit de l’infant i relega a un segon pla en Woody i la resta de joguines. La seva relació, inicialment marcada per la rivalitat i l’antipatia, anirà canviant amb les aventures que viuran plegats.

John Lasseter, el director de Toy Story, feia anys que realitzava treballs d’animació al seu ordinador i imaginava les possibilitats que oferia aquest nou món. El 1989 va guanyar un Oscar per un curt d’animació i va tenir la idea de fer un llargmetratge íntegrament per ordinador. Lasseter treballava per a Pixar, però la notícia va arribar a Disney, que no va voler quedar-se fora del projecte i va finançar-lo. La pel·lícula va ser produïda, doncs, per ambdues companyies.

Era el primer cop que es feia una pel·lícula d’aquestes característiques. Va implicar la feina de 110 persones durant quatre anys i un cost aproximat d’uns 30 milions de dòlars. Només es va treballar amb ordinadors sense la necessitat de càmeres. Lasseter es va encarregar de dissenyar els dos protagonistes, Woody i Buzz Lightyear. Primer va crear-los mitjançant dues estructures de guix i a partir d’aquí va fer uns 700 controls de moviment a l’ordinador.

El resultat va ser tot un èxit. Randy Newman va ser l’artífex de la banda sonora i algunes estrelles de Hollywood van donar veu als personatges de la versió original. Woody, per exemple, pren la veu del guardonat Tom Hanks. El film conté acció, aventures, suspens, humor i atrapa l’atenció de grans i menuts. S’han realitzat tres seqüeles de la pel·lícula. La darrera, Toy story 4, es va estrenar el 2019 i va comptar de nou amb la direcció de John Lasseter.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Buscando a Nemo

Direcció: Andrew Stanton, Lee Unkrich.

Any: 2003

Aquesta pel·lícula de Pixar no és només per al públic infantil, sinó que els adults gaudiran també amb les aventures d’un pare sobreprotector a la recerca de Nemo, el seu fill perdut. Nemo és capturat per un submarinista i acabarà en una peixera a Sidney. Marlin, el seu pare, farà tot el possible per retrobar-se amb ell i comptarà amb la col·laboració de la divertida i oblidadissa Dory.

En aquesta odissea particular assistirem a un munt d’aventures, coneixerem molts animals marins i observarem escenes de gran bellesa. Els creadors van saber atrapar tant els més petits com els més grans en un film on tot sembla perfectament pensat. Les pors dels infants o les angoixes dels pares queden ben retratades amb els seus personatges. La cinta va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula d’animació el 2003.

Actors de renom van encarregar-se de doblar els personatges de Buscando a Nemo a la versió original. Destaquen l’actriu i comediant Ellen DeGeneres, que va ser la veu de Dory, o Willem Dafoe, actor nominat als Oscar en diverses ocasions. Una pel·lícula molt recomanable per a tothom, no només per als infants, i amb molts ingredients que la converteixen en un dels millors llargmetratges d’animació.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Demà comença tot

Director: Hugo Gélin

Intèrprets: Clémence Poésy, Omar Sy, Gloria Colston, Antoine Bertrand, David Lowe.

Any: 2016

Una exitosa pel·lícula del cinema francès que explica la història de Samuel, un jove faldiller que viu a la costa francesa. De cop i volta una antiga amant es presenta amb un nadó i li diu que la nena és filla seva. La jove desapareix i Samuel es queda sol amb la petita sense saber què fer. Vuit anys més tard pare i filla són inseparables i viuen a Londres, però la mare retorna amb la intenció de recuperar el temps perdut. Una comèdia familiar amb un twist inesperat. El film està protagonitzat per Omar Sy, conegut pel seu paper a Intocable, i és un remake de la pel·lícula mexicana No se aceptan devoluciones d’Eugenio Derbez. Demà comença tot ha rebut algunes crítiques poc entusiastes, però té elements destacables, com la interpretació de Sy i de la joveníssima actriu debutant Gloria Colston.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya