Cinema i literatura a Ebiblio

Cinema i literatura


Educando a Rita

Direcció: Lewis Gilbert

Intèrprets: Julie Walters, Michael Caine, Maureen Lipman, Michael Williams.

Any: 1983

Pel·lícula britànica que explica la història de Susan, una jove que decideix tornar a estudiar per deixar enrere la seva vida rutinària i insatisfactòria. Susan canviarà el seu nom pel de Rita, petit homenatge a l’escriptora Rita Mae Brown. A la universitat coneixerà el professor Frank Bryant i patirà una gran transformació.

Dos grans actors britànics, Julie Walters i Michael Caine, interpreten els personatges principals. Ambdós van estar nominats als Oscars pels seus treballs en aquesta cinta i van guanyar els premis BAFTA i els Globus d’or als millors actors. Walters ha estat nominada als Oscars en una altra ocasió i ha guanyat sis premis BAFTA, els premis de l’Acadèmia Britànica de cinema i televisió. Caine, per la seva banda, ha participat en més d’un centenar de pel·lícules i és un dels grans referents de la indústria cinematogràfica britànica.

El film és una adaptació de l’aclamada obra de teatre de Willy Russell. De fet, va estar nominat als Oscars en la categoria de millor guió adaptat. La trama aborda diversos assumptes com l’educació universitària, l’educació d’adults i els obstacles amb els quals topen aquells que decideixen tornar a estudiar anys després. Es tracta també d’una variació de l’argument universal de Pigmalió. Un professor universitari s’aboca en l’educació de Rita. Ella no és, però, l’única que aprèn amb aquesta relació, sinó que el professor, autodestructiu i alcohòlic, admira l’espontaneïtat de Rita i ambdós acaben ajudant-se mútuament en un camí d’autoconeixement.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Jane Eyre

Direcció: Cary Fukunaga

Intèrprets: Mia Wasikowska, Jamie Bell, Michael Fassbender, Jayne Wisener, Su Elliot, Holliday Grainger, Tamzin Merchant, Amelia Clarkson, Craig Roberts, Sally Hawkins, Lizzie Hopley, Freya Wilson, Emily Haigh, Simon McBurney, Sandy McDade, Freya Parks, Judi Dench, Imogen Poots.

Any: 2011

S’han fet diverses versions cinematogràfiques de la novel·la Jane Eyre de Charlotte Brontë. D’entre aquestes destaca la del director Cary Fukunaga, que aposta per una adaptació fidel de l’obra literària. La direcció de fotografia i els treballs dels actors són elements clau de la cinta. Ens endinsem completament en els sentiments dels personatges. Malgrat que la novel·la data de 1847, els temors, pensaments o emocions dels protagonistes ens resulten ben propers.

Jane Eyre (Mia Wasikowska) escapa de Thornfield House, on treballa com a institutriu per Edward Rochester (Michael Fassbender). El caràcter fred de Rochester i l’enorme i aïllada mansió posen a prova la resistència de Jane, que decideix fugir. Sense saber on anar, accepta l’ajuda del capellà John Rivers i la seva família. En aquesta nova residència, Eyre recordarà els successos que van ocasionar la seva fugida. Quin secret amaga el senyor Rochester i Thornfield House?

El director Cary Fukunaga realitza un treball molt allunyat del seu primer llargmetratge, el thriller independent titulat Sin nombre (2009), que va guanyar els premis a la millor direcció i fotografia al festival de cinema de Sundance. La pel·lícula se centra en l’organització criminal de l’Amèrica central Mara Salvatrucha. Va ser gravada a Mèxic i va comptar amb la participació d’actors locals. La crítica va qualificar el debut de Fukunaga com un dels millors del cinema nord-americà dels darrers anys.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

A la casa

Direcció: François Ozon.

Intèrprets: Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Ménochet, Fabrice Luchini.

Any: 2012

Pel·lícula francesa basada en l’obra de teatre El chico de la última fila de Juan Mayorga i que va guanyar la Conxa d’Or del Festival de Sant Sebastià. Germain, un professor de francès que sembla cansat de la seva professió, s’adona de l’especial sentit de l’observació d’un dels seus alumnes. Les redaccions del jove Claude destaquen entre les dels seus companys, que Germain considera mediocres i mancades d’interès. L’alumne, animat pel seu professor, començarà a escriure submergint-se en el món de la família d’un company de classe.

Es tracta d’un thriller que resulta pertorbador i inquietant. La forma d’explicar les històries, la manipulació a través de les paraules o l’evasió d’aquell qui assisteix a la narració com espectador són alguns dels temes del film. La literatura és, per tant, protagonista en aquest drama ple de suspens a l’estil de mestres del gènere com Alfred Hitchcock.

L’actor Fabrice Luchini, molt habitual al cinema francès, interpreta Germain. Un altre nom força popular del film és Kristin Scott, actriu britànica que ha treballat molt a França i que és coneguda pels seus papers a pel·lícules com Cuatro bodas y un funeral o El paciente inglés.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya

Rebeca

Direcció: Alfred Hitchcock

Intèrprets: Laurence Olivier, Judith Anderson, George Sanders, Joan Fontaine, Nigel Bruce, Reginald Denny.

Any: 1940

Primera pel·lícula del director britànic Alfred Hitchcock als Estats Units. Anteriorment, Hitchcock havia rodat nombroses pel·lícules, primer mudes i després sonores, a la seva Anglaterra natal. Rebeca és una brillant adaptació de la novel·la de Daphne du Maurier. Després de la mort de la seva dona, Maxim De Winter, un aristòcrata anglès, coneix una jove a Montecarlo. La parella es casa i se’n va a viure a Anglaterra, a la mansió de Manderley. Allà la jove coneixerà la senyora Danvers, la inquietant majordoma, i comprovarà que el record de Rebeca, la primera dona de Winter, segueix ben viu.

Hitchcock va plasmar en imatges un ambient incòmode, feixuc i tenebrós que persegueix la jove senyora de Winter a Manderley. Una fotografia excel·lent, mereixedora de l’Oscar, i les grans interpretacions de Laurence Olivier, Joan Fontaine i Judith Anderson són valors indiscutibles de la pel·lícula. A més, Hitchcock va dotar l’obra del seu suspens característic. Tot plegat va crear una atmosfera hostil, angoixant i plena d’intriga.

La pel·lícula es pot cercar i visualitzar a la plataforma eBiblio Catalunya