Un Sant Jordi ple de còmics

Còmics

 

Sempre recordarem aquest Sant Jordi. Si hi ha una data en què als catalans ens agrada sortir al carrer i deixar-nos endur per la passió primaveral aquesta és el 23 d’abril. Acostumats a ser un dia de passeigs sense rumb, en un mar de gent en cerca de llibres, d’escriptors, de roses, on ens deixem envair pel romanticisme de la lectura… sempre recordarem aquell Sant Jordi en què per contra, ens vam veure obligats a quedar-nos a casa.

Però malgrat els temps interessants que ens han tocat viure, hi ha moltes editorials que han volgut apropar-nos el plaer de la lectura per fer-nos més lleuger el confinament en què estem ficats i així treure’ns d’aquesta mena de dia de la marmota en el que vivim, on al final tots els dies són iguals. Així que si ens ho permeteu, des de Casa Golferichs us volem apropar un recull de còmics que podeu llegir gratuïtament durant aquest Sant Jordi.

¡Universo!

Escrit per Albert Monteys i publicat per Astiberri el podeu descarregar a la web de Panelsyndicate. Nomenat el 2017 al Eisner al millor còmic digital. ¡Universo! És un còmic de ciència-ficció ple d’ironia que transforma cada un dels seus números en un mirall deformant de la realitat on vivim. Un còmic on és inevitable no veure l’influencia d’autors com Philip K. Dick, Stanislav Lem, Futurama o Terry Pratchet on ens presenta uns temes que són una meravellosa parodia i critica tant del món empresarial sense escrúpols que ens envolta avui en dia, com la nostra dependència de la tecnologia o la incapacitat que tenim per relacionar-nos amb el que és diferent a nosaltres.

La llamada del bosque de los suicidas.

Publicat per l’editorial Karras, guió de Desireé Bressend i dibuix de Rubén Gil a aquest còmic ens trobem amb una història de terror psicològic que explora les tradicions, el folklore japonès i la religió. On a través dels ulls de les dues protagonistes podem veure el shock cultural entre orient i occident. Una història sobre dues dones perdudes dins dels seus traumes emocionals que les acaben portant a aquest bosc, on molta gent se suïcida. Tot això recolzant-se en un dibuix que crea una atmosfera angoixant i inquietant, amb vinyetes plenes de masses de negre i uns tons blaus i vermells. El podeu descarregar aquí.

Científicas

Adaptació al còmic de l’obra de teatre “Científicas: pasado, presente y futuro”, amb dibuix de Raquel Gu i en col·laboració amb la Unidad de Igualdad de l’Universidad de Sevilla. Una obra amb un caràcter educatiu destinada a visibilitzar referents femenins dins del món de la ciència que sovint han estat arraconats o infravalorats. Personatges com Hipàtia d’Alexandria, Marie Curie, Ada Lovelace o Rosalind Franklin són les que podrem trobar dins de les seves pàgines. El podeu descarregar aquí

BCN Noire

Sota aquest títol de l’editorial Norma Editorial ens trobem amb una història coral de diversos autors amb el punt en comú que tots giren en torn al món criminal dins de la ciutat de Barcelona. Totes escrites per equips creatius diferents, pretenen oferir un mosaic variat i original de la Ciutat Comtal contemporània, conformant un retrat local amb aspiracions universals. Malgrat que hi ha alts i baixos entre les diferents històries, ens trobem amb algunes com “Desfigurada” de Santi Arcas i Francis Portela, “Un dolor que agrieta” de Sergio A. Sierra y Javier Hernández o “Corpus Delicti” de Raúl Deamo y Claudio Stassi. Un còmic que, malgrat pot pecar de falta d’ambició artística, és una bona lectura per aquests dies i que podeu descarregar aquí.

Camisa de Fuerza

Expert en el gènere del terror, el guionista El Torres -responsable, entre d’altres, d’El fantasma de Gaudí, que va guanyar el Premi del Saló del Còmic el 2016- ha posat a l’abast de tothom algunes de les seves obres, que es poden descarregar en PDF. Una d’elles és aquesta novel·la gràfica molt ben il·lustrada per Guillermo Sanna (Deadpool, Daredevil) i que en el seu dia va publicar Dibbuks; es tracta d’una esgarrifosa immersió en la bogeria protagonitzada per una dona, Alexandra Wagner, que quan era adolescent va matar el seu germà en un estrany ritual i que fa anys que està tancada a diferents institucions psiquiàtriques. Una dona amb una ment trastornada però a la vegada perfectament desperta que beu de personatges com Hannibal Lecter. El podeu descarregar aquí

Una historia de perros viejos

Escrita per Manuel H. Martin i Juanma Espinosa i publicada per Dolmen Editorial. Protagonitzada per uns gossos, ens trobem amb una història dura, un western que pren com referències obres com Sin Perdon o Hasta que llegó su hora. Dos gossos que comparteixen una història de violència, cercant la seva redempció a través de l’ajut d’un petit caniche per tornar a casa seva. Una història que seria el costat més fosc de La dama y el vagabundo, una historia de gènere negre, una fàbula gris i atípica d’uns gossos que tracten de donar un sentit a les seves vides i que està dedicada a tots els amants dels animals. La podeu llegir aquí

Memorias de un hombre en pijama

En aquestes històries de l’autor valencià Paco Roca publicada per Astiberri ens trobem amb un recull de les diferents tires que durant temps va estar publicant al diari Las Provincias. Una història que parla dels joves urbanites actuals, madurets de trenta i quaranta, professionals que continuen sols o amb parelles canviants. Unes històries amb un cert caràcter autobiogràfic i que propicia un sentiment d’identificació amb les situacions que es viuen. Tot, sempre, amb un somriure als llavis i sense intentar caure amb la broma fàcil. Podeu accedir al còmic des d’aquí

Fanhunter: Las montañas de la locura

Cels Piñol és el creador de la sèrie Fanhunter, un univers propi ambientat en un món postapocalíptic on totes les expressions de cultura i subcultura estan prohibides amb l’objectiu d’enfonsar a la humanitat al tedi, l’apatia i l’avorriment. En aquest còmic editat per Panini, Cels fusiona el seu univers èpic i decadent amb l’univers clàssic de terror sorgit de la ment de H. P. Lovecraft, el pare del terror modern. Un homenatge on fa la seva pròpia versió de “Las montañas de la locura” un dels millors escrits de l’autor americà. El podeu llegir aquí.

La Vampira de Barcelona

Escrit per Miguel Ángel Parra i Iván Ledesma i dibuixat per Jandro González, aquest còmic publicat per Norma Editorial narra la història de qui va ser a principis del segle XX l’assassina en sèrie més important de la nostra ciutat, Enriqueta Martí. Aquesta dona de qui es diu que segrestava nens per assassinar-los i vendre ungüents a les famílies riques de la ciutat. L’obra tracta, des d’un punt de vista asèptic i objectiu, la investigació del cas centrant-se en la figura del jutge i la policia que van portar la investigació i intentant no empatitzar amb l’assassina. Un còmic que tracta uns dels episodis de la crònica negra del nostre país i ens obre l’interès respecte als successos de la Barcelona de principis de segle XX. El podeu llegir aquí.

Tots aquests còmics i molts més els podreu trobar gràcies a la iniciativa #yomequedoencasa que ha fet que moltes editorials obrin els seus catàlegs en línia per poder gaudir dels seus fons, aquests dies de confinament. I si sou lectors de còmics, no us oblideu de donar suport també a la iniciativa #yoesperoamilibrero, doncs la situació que tenen les llibreries ara mateix és complicada.