Arqueologia Prehistòrica

La Fundació Palarq és una entitat privada sense ànim de lucre que es va crear per recolzar les missions en arqueologia i paleontologia humana espanyoles a l’estranger. Dins de la seva web podem trobar tota una sèrie de vídeos de divulgació molt interessants que ens presenten alguns dels projectes d’investigació més importants que tant en l’àmbit internacional com nacional estan desenvolupant investigadors espanyols.

Estudi de l’evolució humana a Guinea Ecuatorial

A Africa ecuatorial encara es conserven ecosistemes on va tindre lloc el nostre origen remot. La recent troballa de quatre grans llinatges de H. sapiens de profunda arrel cronològica superior als 300000 anys, obre un gran interès en el registre arqueo paleontològic de la conca del Riu Congo, ja que un d’aquests quatre llinatges es representat per els actuals caçadors recolectors dels boscos equatorials.

Illot Guidoiro Areoso

Aquest illot situat a les Rias Baixes, Galícia fou utilitzat com necròpolis i abocador entre el Neolític Final i l’Edat del Bronze. L’estudi dels materials ceràmics trobats, permetrà coneixer la vida de les comunitats prehistòrics al llarg de 2 mil·lennis; els seus rites funeraris, els usos de l’espai, la tecnologia ceràmica i els seus hàbits alimentaris. Investigació dirigida per la Dra. Pilar Prieto Martínez i el Dr. Antonio Martínez Cortizas de la Universidad de Santiago de Compostela.

Banahilk, jaciment clau pel coneixement de la prehistòria recent

El projecte d’excavació arqueològica Banahilk i prospecció arqueològica a la regió de Soran (Kurtistan iraquí) té per objectiu contribuir al coneixement associat a l’ocupació humana del monts Zagros, concretament en la zona de confluència entre Turquia, Iraq e Iran, en el neolític i la prehistòria recent. Des de l’adopció de l’agricultura i la ramaderia a la formació de les primeres ciutats mesopotàmiques, els monts Zagros han sigut una de les zones de pas imprescindibles per persones, productes i animals.

La conca de Engel Ela-Ramud

Un dels grans projectes paleontològics d’Africa. La gran cuantitat de restes trobats aporten significants resultats al coneixement de la paleontologia humana i de la prehistòria. Descobreix aquesta investigació de la ma del Dr. Bienvenido Martínez-Navarro, investigador del Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

Intervenció arqueològica en Gird Lashkir, Kurdistán, Iraq

El Dr. Miquel Molist de la Universitat Autònoma de Barcelona ens dona unes pinzellades d’aquest projecte, finalista del I Premio Nacional de Arqueología y Paleontología Fundación Palarq. El projecte s’emmarca en la necessitat de recuperació de dades arqueològiques pertinents a la Prehistòria Recent, des de el Neolític a la formació de les societats estatals en una de les zones més estratègiques del món com es el Creixent Fèrtil.

El paisatge sonor de l’art rupestre

L’investigació s’ha realitzat al Cañón de Santa Teresa per respondre a la pregunta de si el llocs amb acústica especial s’habien priotirzat a l’hora d’escollir els abrics rocosos on pintar. El Cañon de Santa Teresa es troba a la Sierra de San Francisco, en la zona de la península de Baixa California,Mèxic. L’art de la serra es espectacular: pintat en l’estil Gran Mural, fou declarat Patrimoni Mundial en 1993. La seva característica més revelant es la gran mida de les figures, que arriben a ser de 3 metres en casos excepcionals, representant humans i animals juntament amb figures abstractes de difícil interpretació.

Pot llegir més del projecte aquí

Els primers pobladors del nord de la Patagònia.

Art Rupestre a l’Alto Limay i Nahuel Huapi. Aproximació al comportament simbòlic dels primers pobladors del nord de la Patagònia, Argentina. Dirigit pel Dr. Pablo Arias Cabal de la Universidad de Cantabria.

Rio Loco, Perú

Un equip integrat per la Universidad de Alcalà en col·laboració amb la Universidad de los Andes, desenvolupa el primer projecte d’investigació de les societats del passat mitjançant l’arqueologia i l’art rupestre en la Cuenca del Rio Loco a la vall de Nepeña, província de Santa, regió Ancash de la zona nord-central del Perú.

Podeu llegir més d’aquest projecte aquí.

La cova funerària de Punta Azul

Noves eines per velles qüestions: Estudi del poblament d’origen canari usant tecnologies genòmiques d’última generació. Estudi multidisciplinari dirigit per la Dra. Alejandra C. Ordoñez de la Universidad de la Laguna.

L’art prehistòric del Gobustan

Origen i desenvolupament de l’art prehistòric a Azerbaitjan amb el Dr. Marcos García Diez de la Universidad Complutense de Madrid. Aquesta porta entre Europa i Àsia constitueix una regió amb un alt potencial per avançar amb el coneixement del simbolisme gràfic.

La Garma, un dels conjunts arqueològics més rics i espectaculars d’Europa

La Garma és un turó de 186 m d’altitud situat al costat del poble d’Omoño, a 11 km a l’est de la ciutat de Santander i a uns 5 km de la costa actual. És un lloc que alberga en diverses coves i galeries un complicat sistema càrstic un dels conjunts arqueològics més rics i espectaculars d’Europa. El seu valor excepcional l’ha fet merèixer ser inclòs, des de 2008, a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Podeu llegir un article sobre La Garma aquí

La Draga

El jaciment de la Draga a Banyoles, Girona, constitueix un jaciment únic per conèixer els primers pobladors agricultors d’Europa. La qualitat de les restes orgàniques és excel·lent. La Dra. Raquel Piqué ens explica la seva investigació paleoambiental centrada en com el canvi global afecta en l’àmbit local i a les seves poblacions.

El dolmen de El Pendón

El monument megalític de El Pendón és un sepulcre de corredor construït al Neolític Mitjà-Final. Totes les evidències recuperades han permès plantejar les hipòtesis de l’existència de dos horitzons d’ocupació originals i algunes de fase reutilització posterior. Restes de fins almenys 65 individus, eines i diferents estris donen una valuosa informació d’aquest dolmen únic a la zona de Burgos.

Art rupestre al Marroc

L’Equip Tamanart de la UNED desenvolupa la seva investigació en el Baix Draa, sud del Marroc, i es centren en la documentació i l’estudi de diversos jaciments amb gravats rupestres. En aquest video us oferim un recorregut visual de l’art rupestre prehistòric i protohistòric del sud del Marroc.