Giza

Arqueologia a l’antic Egipte

La Fundació Palarq és una entitat privada sense ànim de lucre que es va crear per recolzar les missions en arqueologia i paleontologia humana espanyoles a l’estranger. Dins de la seva web podem trobar tota una sèrie de vídeos de divulgació molt interessants que ens presenten alguns dels projectes d’investigació més importants que tant en l’àmbit internacional com nacional estan desenvolupant investigadors espanyols.

Projecte Djehuty.

Liderat pel Dr. José Manuel Galán, del Instituto de Lenguas y Culturas del Mediterráneo i Oriente Próximo. És un projecte, que porta 19 campanyes d’excavació, dirigit des del Consejo Superior de Investigaciones Científicas al jaciment arqueològic Abu el-Naga (Luxor, Egipte).
Aquest projecte té com a objectiu l’excavació, restauració i publicació d’una zona de la necròpolis de l’antiga Tebas. La iniciativa pren el seu nom de Djehuty, supervisor del Tresor i dels artesans de la reina Hatshepsut, una de les poques dones que va exercir de faraó a l’antic Egipte.

Les cambres funeràries de Luxor.

Aquest interessant projecte dirigit per la Dra. Lucía Díaz-Iglesias del CSIC es centra en els textos decoratius de les càmeres funeràries del Regne Nou egipci. Què és la filologia material? Com era la literatura funerària de l’elit tebana cap al 1470 aC?

La missió Hispano-Egipcia de Saqqara.

Aquest projecte pretén contar la història d’aquesta necròpolis tan allunyada de les piràmides en un moment de gran importància per la història d’Egipte, la caiguda del Regne Antic. En aquesta necròpolis està enterrat un gran sacerdot de l’important temple de Ptah en Memfis.

Pots llegir més d’aquest projecte aquí.

Les mines d’esmaragdes de Sikait.

L’esmaragda és una de les pedres precioses més famoses i valorades a tot el món. Quines van ser les primeres mines en les quals es va iniciar la seva explotació? L’Alt Egipte va ser el bressol d’aquesta activitat. Allà es van treballar les mines de Sikait-Zabara, properes a la ciutat portuària de Berenice. Aquesta investigació arqueològica centrada en l’estudi d’època romana, amb especial interès a la anàlisi de la producció i comercialització d’esmaragdes a l’Egipte romà.

Pot llegir més d’aquest projecte aquí.

Oxirrinco, Egipte.

Un dels jaciments més grans d’Egipte el dirigeixen investigadors espanyols de la Universitat de Barcelona. Oxirrinco abasta un ampli marc cronològic que va des de l’època Saíta fins al període Cristià-Bizantí. Importants tombes han sigut descobertes junt amb altres troballes de gran valor, ens ho expliquen la Dra. Esther Pons i la Dra. Maite Mascort, directores del projecte.

Podeu llegir més d’aquest projecte aquí.

Qubbet El-Hawa

Projecte Qubbet El-Hawa que dirigeix el Dr. Alejandro Jiménez de la Universidad de Jaen a Asuan. En aquesta necròpolis on es van enterrar els habitants d’Elefantina des del Regne Antic fins a la Baixa Època. Elefantina va tenir gran importància en la història d’Egipte, ja que va ser la frontera entre Egipte i la Baixa Nubia. Altes personalitats estan enterrades en aquesta necròpolis.

Heracleòpolis Magna

La Dra. Carmen Pérez-Díe, directora del projecte, ens parla d’aquesta ciutat tan important per l’història de l’Egipte faraònic i copte. El seu màxim esplendor es va produir durant el Primer Període Intermedi en l’anomenada “època heracleopolitana”, corresponent a les Dinasties IX i X; en aquesta etapa la ciutat va ser capital d’Egipte fins al 2040 aC. Durant el Regne Mitjà i el Regne Nou, faraons com Sesostris II, Tutmosis III o Ramsés II van construir un bon nombre de monuments en la ciutat i en època romana, copta i bizantina, la ciutat continuà amb la seva esplendor.

Pots llegir més del projecte aquí