15/04/2020

Com funcionen les mascaretes?

Com ens hem de protegir?


FFP2, FFP3 o mascaretes quirúrgiques són termes que fins ara ens eren totalment desconeguts i que durant aquests dies i de cara a la fi del confinament i que puguem reprendre de mica en mica la normalitat de les nostres vides, se senten en boca de tothom.

L’ús futur de mascaretes protectores és un aspecte que fa tan sols un mes ningú es podia imaginar que ens ho arribaríem a plantejar i davant d’això ens trobem amb un mercat de mascares i de termes que se’ns poden fer una mica confosos. Per tal de portar una mica de llum a tot aquest ventall de sigles, acrònims i models que ens inundem us volem recomanar que llegiu aquest article sobre com funciones les mascaretes respiratòries.

Aquest article publicat a Investigación y Ciencia escrit pels professors de física en la Universitat Pierre i Marie Curie de París, Jean-Michel Courty y Édouard Kierlik ens parla de com la pandèmia de COVID-19 ens ha revifat l’interès per l’ús dels diferents dispositius i que malgrat ells com a físics no ens poden recomanar quines fer servir per a minimitzar el contagi, sí que ens poden parlar dels diferents mecanismes que intervenen en el seu funcionament.

Els autors, el primer de tot que faran és explicar-nos una cosa a la vegada tan simple, tan complicada i de la que no som conscient com es el mecanisme d’un esternut i com això expulsa del nostre cos tota una sèrie de partícules de gaire microscòpic i que poden servir per difuminar el virus fins a una distància de 3 metres al nostre voltant.

En aquesta situació les mascaretes actuen com una mena de filtre que per una banda sigui prou eficient per bloquejar aquests virus i bactèris però també que pugui deixar passar l’aire per deixar-nos respirar. Serà en aquest apartat que podeu llegir a l’article, on expliquen quins són els diferents mecanismes de captura de partícules que es fan servir i com es troben categoritzades aquestes en funció del tipus de filtratge que fan. El que serveix per establir les diferents categories de protecció que trobareu explicades dins de la publicació.

Per finalitzar us deixem un petit vídeo on ens expliquem com ens hem de posar i treure una mascareta de forma correcta.

 

Pujar