Quan alimentar la nostra planta

Plantes d’interior

Majoritàriament, les persones que trien l’opció de tenir plantes a casa és perquè disposen com a mínim d’un balcó on poder-les cuidar. Ara bé, no tots tenim la sort de tenir un balcó o zona exterior a casa, cosa que, a qui ens agraden les plantes, hem d’optar per tenir plantes d’interior. Ara bé, tant si és per exterior o per interior, hem de tenir unes nocions bàsiques per tal que no les ofeguem d’aigua o bé se’ns assequin per falta d’aigua.

Pel que fa a les plantes d’interior, us proposem seguir les pautes que us detallem a continuació perquè estiguin sempre ben fortes i sanes.

Com i quan regar-les?

Habitualment, les plantes es moren per excés d’aigua o bé per deixar-les sense aigua massa temps.

El primer que hem de fer és comprovar si la terra del test està humida. Això ho farem amb la senzilla “tècnica” dels dits. Posarem dins la terra dos dits, introduint-los uns 2 cm. Això ja ens donarà claus per notar la terra humida o seca i saber com continuar. Seguidament, si no ho tenim clar, podem aixecar el test, si pesa és que té aigua suficient. Quan veiem que les fulles de la planta estan esgrogueïdes o directament marrons, és que tenen un excés d’aigua.

Quan notem (pels dos dits) que la terra està seca, observem alhora que les fulles estan caigudes.

Hi ha plantes que necessiten més aigua i altres, en canvi, en necessitem menys.

Com les regarem?

Sempre envoltant la part per sobre de la terra, mai per damunt de les fulles directament. Si repartim l’aigua en cercles, quedarà ben repartida per tota la superfície, que no pas si aboquem l’aigua de manera concreta a un punt focalitzat.

Si el test té forats, podem posar l’aigua a la base del test decoratiu i així l’aigua s’anirà filtrant per la part inferior del test. Se li diu per “inundació”, cobrint 1/3 del test decoratiu, cosa que farà filtrar pels forats del test principal. És important aixecar el test i llençar l’aigua sobrant, després de cada regada.

Si tenim “mini testos” sense forat de drenatge el què hem de fer és polvoritzar les fulles i la terra.

Regar-les a primera o última hora del dia ajuda a fer que les plantes no “s’estressin” pel contrast tèrmic, així com si ho féssim a l’hora de més calor. A excepció de les plantes d’exterior, que és recomanable a primera hora, per evitar congelacions amb la temperatura nocturna.

Les plantes grans, si estan en tests petits, necessiten més aigua que si les mateixes estiguessin en un test més gran. En canvi, si la planta està en un test massa gran, justament el que necessitaran és menys aigua.

La llum també és un factor important a tenir en compte, per no dir que és fonamental. Saber on col·locar-la és decisiu, ja que si ens esforcem a fer-li un bon rec però allà on la tenim situada hi ha massa corrent d’aire o bé, està en una zona fosca, no ens servirà de res la dedicació de regar-la.

Abans dèiem que no hem d’abocar l’aigua directament damunt la fulla, ja que les gotes actuen com a lent, amb el sol, cremant i danyant la seva floració.

Sempre hem d’intentar posar la planta a punts lluminosos sense exposar-la a la llum del migdia directament.

Les plantes d’interior necessiten una temperatura aproximada d’uns 24° a l’estiu i uns 12° a l’hivern. Els canvis bruscs de temperatura farà caure les fulles i paralitzar-ne el creixement.

Si veiem que les fulles comencen a arrissar-se i adquireixen un to terrós és símptoma que l’aire és massa fred. Canviar-les de lloc serà el més adient, alhora que intentar que la terra estigui relativament seca.

En canvi, si les fulles es tornen grogues i les puntes marrons vol dir que la temperatura és massa alta. Podem doncs augmentar la humitat de la planta, cercar un lloc més fresc i així li evitarem danys.

No hi ha una única manera de regar les plantes, ja que, tot depèn de l’espècie de planta que tinguem, del tipus de test i, fins i tot, de l’estació de l’any. A grans trets però, només amb una ullada, la nostra planta ens donarà la informació bàsica per saber si l’estem cuidant bé o… si ens hi hem d’esforçar una mica més!