14/12/2016

Entrevista a Joan Martínez Colàs

Et presentem el nou professor del curs “Iniciació a la història de l’òpera”

Un matí ens va arribar una proposta de concert d’òpera que ens va cridar l’atenció, especialment perquè combinava la música amb la divulgació. Vam investigar sobre qui ens l’enviava i ens vam trobar amb en Joan Martínez Colás (Terrassa, 1972). En Joan és un compositor, director d’orquestra i cor, productor i apassionat de la música, un rara avis del gènere, que vol apropar la música lírica al gran públic. A través d’entrevistes, el seu recorregut professional i els seus vídeos, vam saber que el volíem de professor al centre. Veient els vídeos ens vam imaginar unes classes no només plenes de coneixement, sinó amb molt de divertimento.

Dels teus vídeos i entrevistes, es transmet una gran passió per compartir i fer gaudir de la música. T’ho passes tan bé com sembla?

Sóc músic vocacional. Des de petit m’ha encantat fer feliç a la gent a partir de l’experiència artística. Des dels 8 anys no he deixat mai de formar-me per arribar al màxim coneixement de com la música i l’art pot arribar a canviar les persones. Aquest camí de coneixement l’he viscut d’una manera molt personal essent jo mateix la primera víctima d’aquesta manera de pensar. Al meu costat sempre he tingut la família i molt especialment la meva dona, la Laia Camps. Junts portem la nostra passió per la música arreu.

El 2010 vas hipotecar el pis per estrenar “L’home del paraigua” al Liceu, un muntatge en què van col·laborar els músics del Liceu amb un cor amateur. Com definiries l’experiència?

Qualsevol persona que té un projecte de vida hipoteca el que té per tirar-lo endavant. Jo visc de la música. És normal que me la jugui amb quelcom tan important. És veritat que no és gaire habitual arribar a un extrem tan radical, però altres artistes al llarg de la història ja ho van fer. Mozart se la va jugar amb Les noces de Fígaro i Händel amb el Messies. Dos exemples que em van il·luminar i encoratjar a seguir amb el nostre somnis.

Als teus muntatges incorpores aficionats i fins i tot fas cantar la platea. Sembla que per a tu, la música clàssica és quelcom que pot gaudir tothom. Què li diries a una persona que creu que l’òpera no és per a ella?

Li explicaria que la música no té etiquetes. El fet sonor, l’experiència artística és intrínseca a la condició humana. Totes les cultures han desenvolupat la música. El que coneixem com a música clàssica és un format d’espectacle, el concert, que representa molt bé la manera de pensar una època en què no hi havia les condicions tècniques, tecnològiques i socials d’avui. Si Wagner hagués viscut una mica més hagués quedat captivat pel cinema, l’art total que ell volia assolir amb les seves òperes.

Ajuda’ns a apropar-nos-hi. Quines àries et posen la pell de gallina?

Cada moment té la seva música. Personalment m’agrada molt “Vesti la giubba” de Pagliacci de Leoncavallo, ja que crec que reflecteix molt bé les contradiccions en què vivim els artistes. Però darrerament estic molt involucrat en projectes de caire audiovisual i estic fascinat per la música de cinema de Randy Newman o Ennio Morricone.

I el teu compositor de capçalera?

Conceptualment em fascinen Mozart i Händel. Tècnicament m’encanta el simfonisme de Beethoven i Mahler i la capacitat catàrtica de Wagner. Admiro molt al nostre contemporani Josep Soler amb qui vaig tenir el goig d’estudiar i comprendre valors importantíssim per a dedicar-se a la música sense perdre l’essència.

Què hi trobarem a les teves classes?

Espero sobretot que gaudim d’una estona molt agradable. Que tot el que els hi pugui ensenyar pugui tenir una utilitat pel moment en què assistim a una representació d’òpera i espero aprendre molt de l’experiència de cadascun dels assistents.

Ens faràs cantar?

Per a mi cantar és un fet natural. Cantarem, parlarem, riurem i potser ens emocionarem veient i escoltant grans obres i grans intèrprets d’òpera.


El curs d’Iniciació a la història de l’òpera  serà els dimecres, de 18.15 a 19.45 h, del 25 de gener al 29 de març de 2017. La inscripció es pot fer al centre o per internet.

El divendres 27 de gener podrem gaudir d’en Joan Martínez Colás en acció, juntament amb la seva còmplice Laia Camps (soprano) i Mònica Lao (piano). L’espectacle “Òpera Secreta”, formarà part del cicle d’hivern de Cant i clàssica i es tracta d’un espectacle musical teatralitzat i participatiu on farem una bon repàs a les millors peces de l’òpera. L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia.

 

 

Pujar