07/04/2020

Desmuntant 250 faules

Les notícies enganyoses sobre el Covid-19

El grup de periodistes d’investigació de Maldito Bulo (que també s’encarreguen de Maldita Ciencia i Maldita Hemeroteca), ens porta un especial de desmentiments d’informacions sobre l’epidèmia. Relacionem algunes de les més virals:

– Les begudes calentes maten el virus, i fer gàrgares de vinagre?
– S’està planejant un Estat d’Excepció?
– Què passa amb l’Ibuprofèn?
– En Noam Chomsky ha dit que el virus és un atac dels estats als ciutadans?
– El govern central ha requisat material sanitari?

Aquestes i moltes altres informacions corren avui pels nostres telèfons i xarxes. La majoria d’elles només generen més alarma, degraden la imatge de les institucions o, simplement, viralitzen informació falsa. Per tal de prendre decisions, cuidar-nos i cuidar dels altres, cal que sapiguem detectar-ho, aturar-les i contra informar al nostre entorn de manera que aquesta altra infecció s’aturi.

S’ha d’estar molt alerta, perquè alguns d’aquests àudios i post diuen venir de metges i altre personal sanitari, que ens explica la veritat “des de dins”, com qui alerta sobre un secret que se’ns està ocultant. D’altres porten el logo d’entitats de prestigi com l’OMS o Unicef. També corren posts de persones anònimes que assenyalen col·lectius específics, estigmatitzant-los (per origen, religió o perfil polític).

Les raons per les quals aquest tipus d’informació és tant present en els nostres dies i més encara en moments de crisi social són complexes i múltiples. Des de petrificar opinions (en el cas del racisme o les múltiples demagògies ideològiques), guanyar adeptes (qui sap si per futurs negocis) com seria el cas de teràpies pseudocientífiques, confondre l’opinió pública (i aquí els artífexs semblen molt més foscos) o simplement, viralitzar un contingut de pàgines web que viuen del nombre de visites que aconsegueixen.

Recomanem especialment aquest article que desmunta l’àudio que corre per WhatsApp d’una doctora que s’identifica com a Natalia Prego Cancelo, en el que diu, entre altres coses, que la Covid-19 no és més greu que la grip o que el xarampió produeix més morts l’any, correlacionant-ho amb fosques intencions de generar un estat de la por.

Per accedir a l’article “El audio de Natalia Prego Cancelo sobre el coronavirus y por qué no le debes hacer caso” fes un clic.

I per llegir tot l’article especial “254 bulos del coronavirus”, clicant aquí.

Agraïm al col·lectiu @Maldita la seva generositat, en cedir-nos el permís de publicació.

Pujar