03/10/2018

Frankenstein a la Casa Golferichs

El centre cívic commemora amb un cicle d’activitats interdisciplinàries, experimentals i participatives el bicentenari de la cèlebre obra de Mary Shelley

Fa 200 anys es va publicar Frankenstein o el Prometeu modern, una obra escrita per una jove autora en la que analitzava el seu temps; el que va fer de pont entre la Il·lustració i els grans descobriments científics i una incipient Revolució Industrial. Mary Shelley va reflectir en el doctor i en la criatura l’esdevenir humà i, alhora, va projectar les incògnites del nou segle creant la primera obra de ciència-ficció de la literatura. El Centre cívic Casa Golferichs presenta un cicle per aproximar-se a la figura de Frankenstein tal i com ho va fer Shelley: des de diverses mirades del coneixement humà com la literatura, la ciència, l’art o el pensament. Totes les activitats són gratuïtes i tindran lloc entre octubre i novembre al centre cívic del Districte de l’Eixample de Barcelona.

⚡️ “Melothesia”, una exposició de fotografies amb descàrregues elèctriques
El tret de sortida al cicle el donarà el fotògraf Ricardo Guixà, dimarts 9 d’octubre a les 19 h, amb la inauguració de l’exposició “Melothesia”, una proposta de creació fotogràfica experimental basada en la creació de retrats mitjançant descàrregues elèctriques sobre el material fotosensible, que es constitueixen com una metàfora de la complexitat de l’univers en les diferents escales de la seva existència. L’exposició es podrà visitar fins al 3 de novembre a la sala d’exposicions de la Casa Golferichs.

⚡️ Una marató de lectura amb il·lustracions en viu i la col·laboració de moltes entitats
Un dels moments àlgids del cicle tindrà lloc el 30 d’octubre, de 17.30 a 20 h, on es portarà a terme una marató de lectura amb il·lustracions en viu. Els joves il·lustradors Paula Alameda i David Soriano, de l’Escola de còmic Joso, dibuixaran a mesura que el públic participant llegeixi fragments del llibre. La jornada, dedicada a gaudir d’una de les obres literàries més influents de la literatura europea, comptarà amb la complicitat i col·laboració de moltes entitats: Tròpic de Capricorni, Eix de divulgació científica, l’Escola Joso, Escola d’humanitats Artkhé, Amics de la UNESCO de Barcelona, Centre d’Estudis Australians i Transnacionals CEATS (UB), Terra Incognita Explorers, Grup d’Història de les Dones de Fent Història, Obrador d’històries i la biblioteca Joan Miró.

⚡️ Una jam de breus intervencions que explora la història de la construcció del coneixement
“De poesia i ciència: les criatures de Mary Shelley” serà la tercera proposta del cicle, tindrà lloc el 6 de novembre a les 18.30 h i es presenta com una jam de breus intervencions. Un diàleg obert amb un esperit molt participatiu en el qual, a partir d’imatges (pintura, fotografia, cinema) i textos (de la mateixa Mary Shelley, però també d’altres autors), s’explorarà amb el públic la història de la construcció de coneixement, entre el poètic i el científic, entorn del mite de Frankenstein i el seu pes inesgotable en les societats contemporànies. L’activitat comptarà amb Marta Piñol, professora del Departament d’història de l’art (UB) i de Xavier Roqué i Carlos Tabernero, professors del Centre d’història de la ciència, CEHIC (UAB).

⚡️ Concert-presentació de l’obra experimental “Prometheus”
Per cloure el cicle, el mateix 6 de novembre a les 20 h tindrà lloc la presentació i concert de l’obra “Prometheus” de Tarkampa / Massari. Una obra performativa i de recerca artística que combina so (veu, percussions i música electrònica) amb imatge (projeccions, llum i textos). Interpretada amb instruments autoconstruïts, la creació es basa en l’elaboració i experimentació sonora dels instruments ideats pels músics i on troben un espai de confluència la música clàssica contemporània, les paraules, l’art sonor i la imatge experimental.

Pujar