Entrevista a Carey Bell per Mingo Balaguer

Des de la Societat de Blues de Barcelona, ens arriba una entrevista que va fer en Mingo Balaguer (cantant i harmoniquista) a Carey Bell (Macon, Mississipi, 1936 – 2007), el novembre de  l’any 1997.

– Relat de Mingo Balaguer –

Després d’assabentar-me que Diputació de Sevilla portava a la “Carey Bell Blues Band” al seu 8è Festival de Jazz a la província, el passat mes de novembre de 1997, sens dubte em vaig alegrar, encara que haig de reconèixer que estava una miqueta escèptic, ja que a excepció de Charlie Musselwhite, que va saber comportar-se com el que és, un gran professional en el seu concert a Sevilla l’any 1992, tant Junior Wells com James Cotton, que van venir amb anterioritat als dos concerts aquí a Sevilla, amb tot el dolor del meu cor haig de dir que van fer ridícul, sobretot a causa de la quantitat d’alcohol que van ingerir abans de sortir a escena.

El que en principi m’agradava, és que Carey, venia amb la seva banda original, i no amb músics llogats al seu pas per Europa, com succeeix algunes vegades amb altres artistes.

21,30 h. de la nit de dijous 20 de novembre a Coria del Rio (Sevilla), comença a sonar la banda formada per Steve Jacobs (guitarra), Tom Parker (bateria) i Tom Anderson (baix); sí senyor, saben el que es fan, sona tot molt compacte i es nota des del principi, perquè Carey Bell delega en Steve per a que dirigeixi el “cotarro”, té un gust exquisit tocant la seva Fender strato del ’55, una joia que maneja com Déu.

Més tard surt el mestre, mai més ben dit, Carey canta i bufa l’harmònica amb un mestratge inigualable, és d’allò millor que ha vingut per Sevilla i a partir d’aquell dia, vaig estar present en la resta de concerts que va donar la banda per tota la província.

Com ja érem gairebé de la família, perquè vaig entaular molt bona amistat sobretot amb Steve i Tom, gent senzilla i molt agradables, l’últim dia van tenir el detall de convidar-me a tocar un tema amb ells, a duo amb el mestre (Big Leg Woman), no tinc paraules per expressar tal experiència.

L’últim dia abans de sortir a l’escenari Carey Bell, molt amablement em va contestar a les següents preguntes mentre sopava.

1.- Viu només de la música o té un altra feina?

– Si, jo només visc de la meva música, no vull un altre treball, al gener marxem a Hong Kong, i després tenim vàries gires, no ens falta treball.

2.- Sol anar a Europa sovint, quantes vegades a l’any?

– Dues vegades a l’any, i el mes que ve anem a Austràlia.

3.- Com és la seva relació amb Alligator?

– Excel·lent, jo coneixia al responsable de Alligator abans que tingués la companyia de discos, som bons amics.

4.- Expliqui’ns una mica de la seva època amb Muddy Waters. Quant temps va estar amb ell?.

(dubta una mica) mmm…, va estar bé, no va ser res de l’altre món, saps el que vull dir? Vaig estar tres anys i mig amb ell

5.-Per qui està influenciat principalment?

– Little Walter i Walter Horton; Walter Horton és el meu favorit, vaig tocar molt amb ell, tocava el baix a la seva banda.

6.- Quina és la seva banda de Blues o grup favorit?

– Doncs, n’hi ha molts, els meus favorits són Robert Cray, B.B.King, entre altres.

7.- Quin és el seu harmonista favorit en el panorama bluesístic actual?

– M’agrada molt Rod Piazza, encara que el meu favorit és Kim Wilson, Paul Butterfield m’agradava molt, és una pena que hagi desaparegut.

8- Estem davant d’una de les poques llegendes de l’harmònica que queden amb vida, sabem que J.Wells està molt malalt i hem sentit rumors que James Cotton també. Vostè Es conserva perfectament , els seus xous són molt bons i té molta força i dinamisme. Es cuida mont vostè?

– Sóc una llegenda, sóc una llegenda!, (crida amb veu infantil), doncs… faig el possible per cuidar-me, almenys intento cuidar-me una mica. (mira a Steve i tots dos riuen).

9.- Quant temps porta amb la seva banda actual?

– Amb Steve, porto 9 anys i amb el bateria i el baixista, uns tres anys.

10.- Que tipus de micròfon utilitza, i quins tipus d’efectes?

– Bé, és una pregunta difícil, aquest micro s’ha fet especialment per a mi, quant als efectes, utilitzo un harmonizer i efecte tipus òrgan per a la cromàtica.

11.-Ens pot comptar algua cosa sobre el su fill Lurrie Bell? Toqueu junts alguna vegada?

– Lurrie no vol sortir més a la carretera, a ell li agrada quedar-se a casa, quan estic a casa toquem junts a les nits.

12.- Vostè està esponsoritzat per Hohner? Li regalen les harmòniques?.

Si, però només me les deixen a meitat de preu.