Recuperem (de nou) el Xalet

22-03-2021

L’any 1901 Rubió i Bellver lliurava a la família Golferichs les claus del seu nou Xalet modernista. Van passar una república, una guerra civil i una dictadura en les que la casa Golferichs va ser universitat popular, escola de monges i edifici en perill d’extinció. Durant els anys seixanta i setanta, diferents entitats s’oposaven als plans d’enderrocament. El Col·legi d’Arquitectes, l’Associació de veïns de Sant Antoni i l’Associació de veïns i veïnes de l’Esquerra de l’Eixample van portar a terme, durant més de quinze anys, una resistència que contemplava informes per a fer valdre el valor arquitectònic, manifestacions, negociacions amb l’Ajuntament, actes de protesta de caire festiu i popular i, fins i tot, la tancada de veïns i veïnes per evitar que les grues l’enderroquessin. La seva lluita va suposar que l’Ajuntament comprés l’edifici i, uns anys després, el 1989 es va inaugurar com a equipament públic municipal.

 

La història és ben coneguda per tot el veïnat, fins i tot per altres barcelonines i barcelonins. Conservar la Casa Golferichs ha quedat en la memòria col·lectiva com a exemple d’èxit de la capacitat organitzativa de la ciutadania per a contribuir a una idea de ciutat. El Xalet, simbòlicament, és un èxit col·lectiu, però també és un edifici arquitectònicament singular, històricament interessant i funcionalment necessari. Des de la seva obertura fins al dia d’avui, són molts els elements estructurals que necessiten ser rehabilitats: la coberta, per la que es filtra l’aigua sobre les precioses bigues de fusta; l’actualització del sistema de climatització, que ara és vell, ineficient i poc sostenible; la renovació de la instal·lació elèctrica; la millora dels espais que els veïns i veïnes utilitzen per portar a terme els seus cursos, reunions, trobades…

 

El projecte també contempla la reforma de les sortides d’emergència des de la sala d’actes, cosa que permetria ampliar-ne la capacitat i poder acollir tota la demanda de reserves que genera la programació del centre.

 

Rehabilitar la casa Golferichs no és només una intervenció estètica, és cuidar aquesta petita joia del barri perquè es mantingui durant cent anys més obert al barri. Pots contribuir a fer que el projecte de rehabilitació sigui un dels escollits en els pressupostos participatius del Decidim Barcelona. Només has d’entrar  i votar.

 

Vota tu, la teva parella, l’àvia, el tiet…. Com més serem més estarem cuidant-nos del Xalet entre totes. Som-hi.

 

Podeu consultar la proposta i votar:


Del 22/3/2021 – 5/4/2021 – VOTACIÓ de veïns i veïnes

Es poden votar de 2 a 20 projectes per persona. Cal registrar-se a decidim.barcelona ser major de 14 anys

 

6/4/2021 – 7/5/2021 – concreció. Projectes més votats