curs-historia-segle XX

Professorat d’humanitats i ciències tardor 2021

30-08-2021

Anna Punsoda – Com llegir: La transformació de Kafka

Anna Punsoda és llicenciada en periodisme (URL) i en filosofia (UB). Actualment és professora i traductora de l’alemany, col·labora en diversos mitjans de comunicació com a crítica d’assaig i és ponent de Filosofia de l’Ateneu Barcelonès. L’any 2017 va impulsar La Llança, el suplement cultural d’El Nacional.cat. Ha publicat la novel·la Els llits dels altres (Amsterdam, 2018), guardonada amb el premi Roc Boronat, i l’assaig La luxúria (Fragmenta, 2020), dins la sèrie «Pecats capitals».

 

Eudald Espluga – Eva Illouz i el capitalisme emocional

Eudald Espluga Casademont és llicenciat en Filosofia i màster en comunicació i estudis culturals per la universitat de Girona i actualment treballa com a periodista cultural. Ha col·laborat en medis com La Fronde, El Salto, PlayGround, Vice, RAC , Radio Primavera Sound o Núvol. És autor dels assajos Las pasiones ponderadas (Capitán Swing), Mediterròniament. La catalanitat emocional (Biblioteca del Núvol), escrit amb Damià Bardera i ha participat al llibre col·lectiu Humanidades en acción, coordinat per Marina Garcés (Raig Verd). També ha treballat com a guionista per a televisió i com a redactor publicitari. El seu principal camps d’investigació és el fenòmen de l’autoajuda, sobre el que ofereix una perspectiva crítica des de la filosofia moral i política que ha desenvolupat a varies conferències.

 

Marina Ramírez – Història (humanista) de les matemàtiques

Marina Ramírez és matemàtica i física, i actualment està estudiant filosofia. Treballa com a docent a secundària, intentant convertir les matemàtiques en un aprenentatge més manipulatiu, aplicat i lúdic.

 

 

 

 

Xosé M. Díaz – Temps de diàleg: filosofia, ciència i cultura en el segle XVII

Xosé M. Díaz és catedràtic de filosofia i ha estat professor d’Educació Secundària. Ha desenvolupat projectes d’innovació educativa, entre d’altres el d’incorporar les filòsofes al currículum de filosofia dels centres de secundària.

 

 

 

Sònia Estradé –  Repensem la ciència: del postmodernisme a l’actualitat

Sònia Estradé és una científica catalana especialitzada en espectroscòpia de pèrdua d’energia dels electrons (EELS) i en microscòpia electrònica de transmissió (TEM). Llicenciada en física i doctora en nanociències per la Universitat de Barcelona. És investigadora en el grup LENS-MIND del Departament d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica de la Facultat de Fïsica de la Universitat de Barcelona i professora en aquest mateix departament. Actualment la seva recerca se centra en desenvolupar eines quantitatives de caracterització a la nano escala. És també divulgadora científica i activa en el foment de les disciplines STEM entre les noies per trencar estereotips de gènere. Dins d’aquesta tasca és presidenta de la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Física de la UB i presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-Cat). El govern de la Generalitat li va atorgar el 2020 la menció M. Encarna Sanahuja Yll a l’excel·lència en la inclusió de la perspectiva de gènere en la pràctica docent universitària.

 

Núria Ferrer – Física quàntica: fonaments i aplicacions

Núria Ferrer és professora sènior de la UPC, al Departament de Física i vicepresidenta de la Societat Catalana de Física, des d’on coordina diversos esdeveniments de divulgació científica, com la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent. Ha estat docent de física quàntica a la UPC als Graus d’Enginyeria de Telecomunicació i d’Enginyeria Electrònica.

 

 

Mariona Lloret – Me ne Fergo! Breu història del(s) feixisme(s)

Mariona Lloret Rodà. Doctora en història i professora associada a la facultat de Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull i la Universitat Oberta de Catalunya. Llicenciada en Humanitats i Màster d’història del Món. Ha publicat la tesi sobre populisme als Estats Units (“Greater Caribbean Strongmen: Leadership Styles in Louisiana and Cuba in the 1920s and 1930s”) a la Universitat Pompeu Fabra. Co-fundadora de la revista Entremons: UPF Journal of World History. Ha col·laborat en projectes de recerca del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies de la UPF i és membre del Grup d’estudis de les institucions i de les cultures polítiques (segles XVI-XXI) (2017 SGR 1041).

 

Rokayah Navarro – La societat del segle XX: pensament, cultura, política i economia

 

Rokayah Navarro és llicenciada en Història Contemporània a la UB i doctora per la mateixa universitat amb la tesi sobre Lluis Nicolau Navarro, polític i intel·lectual republicà.

 

 

Josep M. Barrés – Grans imperis del pròxim orient antic i de la mediterrània oriental

Josep Maria Barrés és llicenciat en Història (UB), especialitzat en Història Antiga i Arquelogia, amb màster (MEB) i estudis de postgrau (IEPOA – UAB) en Egiptologia, especialitzat en Epigrafia Funerària. A més de dedicar-se a la recerca ha participat en diferents excavacions, a nivell nacional i internacional (Israel, 2005 i 2006), ha fet divulgació en diferents entitats culturals i educatives, com el Museu Egipci, la Universitat de Barcelona o la Fundació Vila Casas, i ha publicat diversos articles sobre l’Antic Egipte (en format digital) i sobre l’arqueologia dels ibers (en paper).

 

 

Enric Ros – Grans directors del cinema clàssic europeu / Cinc grans directors del cinema contemporani

Escriptor, periodista cultural i guionista. És professor d’Història del Cinema, Guió Cinematogràfic i Ficció Televisiva a l’escola de cinema ECIB, i també ha donat classes de Gèneres Cinematogràfics i Història del Cinema a la UIC. Ha publicat el llibre “It’s Not TV”, i ha coordinat, amb Raquel Crióstomo, els llibres “Mad Men o la frágil belleza de los sueños en Madison Avenue” i “Regreso a Twin Peaks”, a més de col·laborar en uns 30 llibres col·lectius sobre cinema i sèries de televisió. Escriu habitualment crítica de cinema al Què fem? (La Vanguardia) i ha col·laborat en altres mitjans com Serielizados, Jot Down, Qué Leer, 440 o La Finestra Digital.

 

Oriol Puig Taulé – Arts escèniques de quilòmetre zero

 

(Sabadell, 1980) és crític i cronista d’arts escèniques. Llicenciat en Història de l’Art i amb un Màster en Estudis Teatrals, coordina la secció d’arts escèniques a Núvol, i treballa com a periodista freelance a diversos mitjans. Cobreix la cartellera teatral barcelonina i els principals festivals de Catalunya, i també forma part de nombrosos jurats i premis escènics.

 

Ricard Gili – Escoltar jazz amb Ricard Gili

És membre fundador i director de La Locomotora Negra. Al front d’aquest grup ha actuat en un gran nombre de poblacions catalanes i en diverses ciutats de l’estat espanyol. Ha participat també, a festivals de França i Bèlgica. La seva experiència com a docent és llarga, ha donat classes a l’Escola d’Estiu Rosa Sensat, Universitat Catalana d’Estiu (Prada de Conflent), Taller de Músics, Universitat Pompeu Fabra, Escola de Pedagogia Musical, Institut Joan Llongueras, i a diversos centres privats. És autor del llibre “EL Jazz” (Nova Terra, 1978, Hogar del Libro 1986) i l’any 2017 va publicar “Puro Jazz”, edició corregida i augmentada de l’anterior, sobre la història i les característiques d’aquesta musica.També ha escrit nombrosos articles en revistes especialitzades com la Revista Musical de Catalunya o el Butlletí del Hot Club de França. Ha estat el director artístic del Festival de Jazz de la Costa Brava des de la seva primera edició fins l’any 2001 i és president de la Fundació Privada Catalana Jazz Clàssic.

 

Joan Martínez Colàs – Apassiona’t per l’òpera

Titulat superior en les disciplines de Direcció d’orquestra, composició i Pedagogia Musical, ha dirigit diversos conjunts, cobles i orquestres simfòniques. Ha estat director de l’Orquestra Filharmònica Metropolinata (Barcelona), de l’Orfeó de Sabadell i la Capella de Música de Santa Maria del Pi de Barcelona, entre d’altres.En la seva vessant de compositor ha escrit obres per a cor i formacions instrumentals que han estat estrenades en escenaris tan emblemàtics com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona o l’Auditori Municipal de Terrassa.

 

Oleguer Biete – Descobrim Barcelona pas a pas / Interiors de Barcelona

Oleguer Biete és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona (2001) i postgraduat en Gestió i Didàctica del Patrimoni Cultural per la Universitat Ramon Llull (2005), àmbit aquest que sempre li ha interessat i al qual s’hi ha dedicat en gran part de la seva vida laboral. En el camp de l’arqueologia ha participat en diverses excavacions arqueològiques a Catalunya així com també a França i Portugal. Ha format part de vàries associacions d’història i arqueologia en les que ha publicat alguns articles de temàtica històrica en les revistes de les pròpies associacions. Durant anys s’ha dedicat a la didàctica de la història en diverses empreses, museus i associacions culturals, activitat que segueix impartint en diferents centres culturals de la ciutat i de l’àrea metropolitana.

 

Judith Soler – Pilars del Gòtic català / Viatgi a museus i exposicions

És historiadora de l’Art i postgraduada en Art oriental i en Gestió i preservació d’arxius fotogràfics. Des de 2009 és guia turística oficial, amb un amplia experiència en tasques de divulgació cultural en institucions museístiques com el CCCB, MHC, MACBA, MNAC o Fundación Mapfre. A més, ha fet de conferenciant en multitud d’ocasions, de professora d’art i es dedica a la investigadora en l’àmbit de la Fotografia Patrimonial.

 

Pilar Rueda – Viatgi a museus i exposicions

Pilar Rueda és historiadora de l’Art, llicenciada en Història Antiga i Arqueologia, i postgraduada en Gestió d’espais patrimonials i museus.