Gaza és probablement la presó a l’aire lliure més gran del món

Entrevista a Mariano López de Miguel sobre la situació actual de Pròxim Orient i Nord d’Àfrica a la llum de la pandèmia.

Aquests moments de reorientació són també una oportunitat per a la reflexió. La desescalada ens omple de dubtes i preguntes. En aquesta crisi humanitària on el futur sembla el protagonista, no podem deixar de banda el passat. La història i la memòria ens poden ajudar a comprendre l’excepcionalitat del nostre present. Posar context i racionalitat històrica, explicar les causes, analitzar altres sotragades epidèmiques, ens ajuda a plantejar i orientar els condicionants sociopolítics, culturals i vitals del nostre futur. És per això que la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica ha creat aquest canal de comunicació, un espai de reflexió per intentar comprendre, des de diferents punts de vista, la situació actual.

Mariano López de Miguel és investigador sobre l’Islam xiïta i historiador del Pròxim Orient, del Nord d’Àfrica i de la Contrainsurgència. Actualment treballa en una tesi doctoral a la Universitat de Cantàbria sobre l’Hezbollà libanès.

En aquesta entrevista, Mariano López de Miguel parla sobre la situació actual de Pròxim Orient i Nord d’Àfrica, regions en guerra on les condicions vitals són mínimes i analitza com la COVID-19 i les seves conseqüències no ajuden a millorar-la.