La pandèmia i el futur

Conferència a càrrec de Pedro Alonso, metge epidemiòleg i investigador.

Aquestes conferències les podem oferir gràcies a la cortesia de l’Escola Europea d’Humanitats, una iniciativa impulsada  per la Fundació “la Caixa” i coordinada per La Maleta de Portbou.

Si en voleu saber més

Escola Europea d’Humanitats

La Maleta de Portbou

La inesperada aturada del món que ha provocat la generació d’una sensació de canvi d’època. ¿Fins a quin punt és així? ¿Què ens espera en un futur immediat? ¿Seran les pandèmies un actor determinant al món que ve?

Les malalties infeccioses no són una cosa del passat. Tot i les vacunes, els antibiòtics i el coneixement que tenim avui dia, en l’àmbit de la salut, aquestes malalties poden encara canviar el curs de la història, i suposar un risc sistèmic per la civilització.

En tres mesos, més de la meitat de la humanitat tancada a casa. La frenada econòmica més gran des de la II Guerra Mundial. Però hi ha antecedents.

Les plagues de Justiniano, a la civilització clàssica, on van morir de 30 a 50 milions de persones, que suposava el 50% de la població del moment. La Pesta Negra, per la que a Venècia s’encunya el terme quarantena. La gran plaga de Londres (1665) que en menys de set mesos va matar 100.000 persones i on es viu el primer confinament. La verola va acabar amb el 90% de la població nativa del continent americà, infectada pel virus que van portar els imperis.

En els últims anys l’Èbola i la SIDA han estat les pandèmies més virulentes, controlades perquè el contagi requereix transmissió per fluids corporals- no aeri- com l’actual, que té, això sí, afeccions més moderades.