Far above the moon: Mart i cultura pop

28-04-2021

Coincidint amb l’exposició Mart. El mirall vermell que aborda el vincle de la humanitat amb el planeta Mart i que es pot visitar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fins a l’11 de juliol, la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, enceta un programa d’activitats dedicades al planeta vermell.

De l’11 de maig al 4 de juny, Casa Golferichs ha programat el cicle Far avobe the moon: Mart i cultura pop, tres propostes culturals amb l’objectiu de mostrar com ha abordat la cultura popular l’imaginari del cosmos, Mart i l’assimilació de nous mons a través d’activitats  interdisciplinàries: una conferència (11/05), un concert (14/05) i una projecció cinematogràfica comentada (4/06).

 

Confinats en l’infinit. Imaginaris de futur i moda espacial

Far above the moon: Mart i cultura pop

11 de maig a les 19h

Al llarg dels anys seixanta i fins a principis dels setanta, la carrera espacial entre Estats Units i la Unió Soviètica desferma una veritable mania per l’espai, visible en tota mena de produccions culturals: cinema, disseny, arquitectura, moda, música, art. Són els mateixos anys en què el llarg projecte humanista que arrenca amb el Renaixement entra en col·lapse definitiu (antihumanisme, anticolonialisme, feminisme, drets civils, Vietnam…); anys en què la irrupció de la Intel·ligència Artificial i l’inici de la globalització donen peu a nous debats, encara no superats avui. Més enllà de les al·lusions formals, la “moda espacial” esdevé un veritable camp de batalla on entren en conflicte maneres molt diferents d’entendre la tecnologia, el futur i, en definitiva, l’ésser humà.

A càrrec de Ramon Faura, músic, escriptor, doctor en arquitectura i professor (UPC, Elisava-UPF).

 

Akron

Akron

14 de maig a les 19.30h

Originalment un projecte en solitari, Akron pren la forma de quartet de la jungla espacial en la seva versió en directe. Exòtica de l’escola de Martin Denny, passada pel filtre de la Space Age dels seixanta o bandes sonores europees dels setanta. Bongos, flauta i sintetitzadors es fusionen en un directe orquestrat per quatre éssers amb cap esfèric. Estètica marciana amb sons de l’espai.

 

 

Cinema a la fresca i sessió comentada “Dr. Strangelove”

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

4 de juny a les 20.30h

El General Jack D. Ripper ordena, en un rampell de bogeria, un atac nuclear sobre l’URSS. Per a solucionar el problema, el president dels Estats Units es comunica amb Moscou per a convèncer al dirigent soviètic que l’atac és un error, però aquests ja han activat la “Màquina del Judici Final”, un dispositiu nuclear capaç d’eliminar la vida sobre la Terra. Així ho confirmarà el Dr. Strangelove, antic científic nazi que presentarà un pla perquè les elits polític-militars puguin salvar-se de la fi del món i repoblar el planeta després de l’apocalipsi nuclear. Una comèdia negra amb Peter Sellers dirigida per Stanley Kubrick, al 1964.

Acompanyarem la sessió amb una xerrada al voltant del concepte de “l’altre” i el context de la Guerra Freda, on governs d’ambdós bàndols van alimentar la por davant l’amenaça d’un possible atac de l’altre. Com les autoritats van informar i desinformar els ciutadans i de com la literatura i la indústria cinematogràfica i els seus artistes ho van interpretar en nom de la conscienciació i l’entreteniment.

Sessió presentada i comentada a càrrec de Josep Maria Bunyol, guionista de ràdio i televisió i professor de cinema de Casa Golferichs.

 

Escolta el podcast sobre el cicle:

Consulta el programa complet d’activitats de Mart i cultura pop

Fes el seguiment a les xarxes amb els hashtag #GolferichsaMart