Exercici físic a casa: recomanacions i curiositats

Per què cal fer exercici a casa? Com podem fer-lo?

El confinament està trencant amb els nostres hàbits i implica un seguit de canvis en el nostre dia a dia. El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya posa a l’abast de la ciutadania un conjunt d’infografies i programes d’exercicis per mantenir l’activitat física i que el confinament no afecti negativament el nostre estat de salut. Tot i que el nostre habitatge sigui petit, hi ha alguns exercicis que no requereixen gaire espai i que són convenients per mantenir-nos actius.

Des del Col·legi de Fisioterapeutes recomanen establir una rutina d’exercicis adaptada a les nostres capacitats i necessitats d’uns 30 minuts diaris. És indispensable programar el temps que dedicarem a l’activitat física, així com hidratar-se bé i ajustar la dieta. A més, també insisteixen en què no s’ha de perllongar el temps al llit.

Pel que fa als exercicis que podem fer a casa, fan referència a circuits de 10 o 15 repeticions d’activitats com caminar per casa, flexions a la paret, a la taula o al terra i, si es pot, pujar i baixar escales. També recomanen activitats tipus ioga, Pilates o similars. Ballar és una altra activitat que ens pot ajudar molt aquests dies, ja que no només és saludable, sinó també divertida i entretinguda. El Col·legi de Fisioterapeutes anima a fer ús del material que han penjat al web per exercitar-se a casa i a fer-ne difusió entre amics i familiars: https://www.fisioterapeutes.cat/ca/coronavirus/infografies

Davant el tancament provocat pel COVID-19, alguns centres esportius també han començat a difondre pautes, vídeos i consells d’entrenaments a casa a través dels seus webs i xarxes socials. És el cas, per exemple, del Centre Esportiu Joan Miró o de l’Esportiu Rocafort.

Ara que tots intentem cuidar el nostre cos amb classes no presencials, pot ser interessant recuperar, encara que sigui a mode de curiositat o anècdota, els vídeos de l’actriu estatunidenca Jane Fonda, segurament els pioners i els més famosos internacionalment. El vídeo En forma amb Jane Fonda de 1982 es va convertir en el més venut de la història, amb 17 milions de còpies venudes. La idea va sorgir inicialment per finançar l’organització Campanya per una Democràcia Econòmica (CDE), que tant Fonda com el seu marit Tom Hayden van iniciar per impulsar el canvi i el progrés social als Estats Units. En aquell moment, ja era conegut l’activisme de Fonda, qui s’havia oposat fermament a la guerra del Vietnam i havia patit la persecució dels mitjans més conservadors.

Fonda va contactar amb la seva professora Leni Cazden i ambdues van idear un sistema d’exercicis amb música d’Al Green, Fleetwood Mac o Marvin Gaye. L’any 1979 Fonda va obrir un gimnàs a Beverly Hills, el 1981 va publicar un llibre sobre exercicis, el primer de la llista dels més venuts del New York Times durant 24 mesos, i el 1982 va sortir a la venda el VHS que va revolucionar la indústria del vídeo. Al següent enllaç podeu veure alguns exercicis de l’actriu a Youtube:

Sens dubte, és important dedicar un temps cada dia a moure’s i fer una petita rutina d’activitat física. Tanmateix, l’exercici des de casa té l’inconvenient que no compta amb l’assessorament d’un professional que atén els dubtes que ens poden anar sorgint o ens indica què podem o no podem fer. Cal que no forcem i que fem les activitats dins de les possibilitats de cadascú per evitar possibles lesions.