07/05/2020

#DocuCommonsCCGolferichs

Mostra de documentals socials

Dies 13,14 i 15 de maig, de 20 a 22h

Anar a les pel·lícules 

Veure Mai és tan fosc

Veure Ruanda, la conciliación obligada

Veure The Story of Techno Viking

 

Anteriors

Veure Exposing the invisible 

Veure The Madammem Van Mathilde

Veure Les nostres energies

Veure Nothing to hide

Veure Democracia Silenciada

Veure Gdeim Izik

 

Des de Casa Golferichs presentem “DocuCommons”, una mostra de cinema documental Creative Commons, que tindrà lloc el 13, 14 i 15 de maig a golferichs.org.

 

En el context actua, volem aprofitar l’ocasió per fer del cinema una eina per apropar-nos a diferents històries que ens toquen, apel·len i mobilitzen. A través de la projecció 9 documentals tractarem temes al voltant de la llibertat de premsa i el dret a la informació. Ens aproparem a històries que apel·len a el dret a la privacitat. Posarem de relleu  les desigualtats socials, coneixerem el silenci al voltant dels conflictes i com mirar el món des de les polítiques de pau i no podem obviar la necessitat de reflexionar profundament sobre el medi ambient i sostenibilitat.

Les productores col·laboradores actuen sota les llicències Creative Commons, amb l’objectiu de potenciar el coneixement i defensar la cultura lliure i l’audiovisual com a eines de crítica i transformació del nostre entorn. Els documentals projectats formen part de CCWorld, una xarxa mundial de més de 30 festivals de cinema en Creative Commons que fomenten la circulació d’obres i materials CC. Des de DocuCommons ens comprometen a respectar les llicències i a fer partícips als autors/es de les projeccions.

 

Quan?

Dies 13,14 i 15 de maig, de 20 a 22 h.

 

Com?

Publicarem els tres documentals diaris en aquesta mateixa web, a les 20 h

 

Col·laborem amb:

 

Barcelona Creative Commons Film Festival

 

 

 

 

 


Programació

Pots estar al dia subscribint-te al nostre bulletí 

O seguint-nos a les xarxes @ccgolferichs

 

13 de MAIG  

  • Nothing to hide (86’) (Dret a la privacitat)
  • Democracia silenciada (52’) (Llibertat de premsa i dret a la informació)
  • Gdeim Izik: el campamento de resistencia saharaui (27’) (Conflictes i pau)

 

14 de MAIG  

  • Exposing the invisible (80’) (Llibertat de premsa i dret a la informació)
  • De madammen van Mathilde (52’) (Desigualtat social)
  • Les nostres energies (44’) (Medi ambient i sostenibilitat)

 

15 de MAIG  

  • Mai és tan fosc (85’) (Desigualtat social)
  • The story of technoviking (50’) (Dret a la privacitat)
  • Ruanda, la reconciliación obligada (29’) (Conflictes i pau)

LES PEL·LÍCULES

 

Nothing to hide

Direcció :Marc Meillassoux i Mihaela Gladovic.  França-Alemenya, 2016, 86 min, VOSE

 

“No em preocupa la privacitat, no tinc res a amagar”. Malgrat les revelacions com les d’Edward Snowden o Wikileaks, molts de nosaltres continuem repetint aquest mantra, justificant la nostra acceptació d’una societat vigilada digitalment. Basant-se en les experiències d’un denunciant de la NSA, d’una víctima de l’alemanya Stasi i d’un jove artista berlinès que accepta formar part d’un nou experiment de vigilància, Nothing to Hide examina les implicacions d’aquesta actitud per la nostra democràcia, el nostre dret a la intimitat, per la nostra societat i per nosaltres com a individus.

Tema: Dret a la privacitat

 

 

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Democracia silenciada

Direcció: Xuban Intxausti i Juanma Arizmendi. Producció: DSS2016EU – Mediapro (K2000)  Espanya, 2016, 52 min, VOSE

 

rusia

 

Els índexs de popularitat del president rus Vladímir Putin són més alts que mai, però nombrosos ciutadans i organitzacions es queixen de la retallada constant de drets com la llibertat d’expressió i el dret d’associació que es viu des de fa uns anys a la Federació Russa. En aquest documental, diversos periodistes relaten les dificultats i perills que implica fer la seva feina a la Rússia moderna, i membres de diferents associacions i col·lectius expliquen les sancions a què s’exposen després de l’enduriment de certes lleis.

Tema: Llibertat de premsa i dret a la informació

 

 

 

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// 

Gdeim Izik: el campamento de resistencia saharaui

Dirigida per Lluís Ma. Güell.  Espanya, 2012, 27 min, VOSE. Producció: Quepo

 

Gdeim Izik és un documental produït per Quepo per a Resistència Sahrauí, un col·lectiu que  centra els seus esforços en accions directes i pacífiques per acabar amb les contínues vulneracions de drets humans als territoris sahrauís ocupats pel Marroc. El documental compta amb les imatges gravades per la Isabel i l’Antonio, dos activistes defensors dels drets humans, al campament Gdeim Izik l’any 2010, la principal protesta dels sahrauís des del fallit procés de descolonització emprés per l’estat espanyol.

Un documental interessant per la seva càrrega històrica, amb imatges inèdites i directes del desallotjament violent de Gdeim Izik. Els sahrauís patien novament una forta repressió i no trobaven empara en la comunitat internacional. Un conflicte oblidat que s’arrossega des de fa quaranta-cinc anys i que exerceix uns efectes durs i sense treva sobre un poble silenciat. Han passat 10 anys des del campament de Gdeim Izik i des d’aleshores poques notícies ens han arribat del Sàhara Occidental. La realitat és que els sahrauís segueixen vivint un conflicte enquistat, tot i l’escàs o nul ressò mediàtic. Gdeim Izik va ser per alguns l’avantsala d’una nova forma de protesta que serviria d’inspiració per a moviments posteriors en altres països.

Tema: Conflictes i pau

 

 

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Exposing the invisible

Direcció :Mark Tuszynski . Produida per Tachtical Technology Collective. Alemanya, 2014, 80 min, VOSE

Pel·lícula composada per tres migmetratges, que examina alguns dels casos més inspiradors d’activistes que, amb l’ús d’ eines digitals, aconsegueixen superar les barreres de les investigacions tradicionals. Periodistes que contraresten discursos governamentals sobre la guerra a Síria mitjançant l’anàlisi de vídeos de YouTube, activistes digitals que rastregen la corrupció mundial, ciutadans que utilitzen Google Maps per a denunciar l’especulació al Líban, artistes i hackers que qüestionen l’ús militars de drons americans a Paquistan, etc. Exposing the invisible mostra històries personals dels que treballen en les noves fronteres de la investigació i d’una col·laboració sense precedents entre activistes, hackers i periodistes en l’era digital en pro d’objectius com la transparència o la depuració de responsabilitats.

Tema: Llibertat de premsa i dret a la informació

 

 

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De madammen van Mathilde

Direcció Pieter de Vos. Producció: Dockwerkers. Bèlgica, 2012, 52 min, VOSE

 Mathilde_s_Misses

Mathilde prepara a persones sense sostre pel concurs anual de bellesa “Miss sense sostre” de Bèlgica, en aquesta ocasió dirigida a dones. El premi que s’endurà una d’elles és una casa gratuïta durant un any. Ens relaten, explícitament, la realitat d’algunes de les participants amb les seves problemàtiques. Mathilde, qüestionada per la opinió pública, acull en residencies a persones sense sostre per tal de poder revertir la situació en la que es troben actualment. Malauradament l’esforç no sempre és qui venç.

Tema: Desigualtat social

 

 

 

 

 

 

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Les nostres energies

Dirigit per Miquel Carrillo. Producció: Energia sense fronteres. Espanya, 2014, 44 min

 

Les Nostres Energies vol fer una denúncia de l’actual sistema energètic a Catalunya, tant des del punt de vista de la seva escassa sostenibilitat com de la seva concepció ademocràtica. Pretén fer veure el conjunt d’impactes ambiental que un sistema extractivista i concentrat, basat en fonts no renovables majoritàriament, té sobre el conjunt d’un territori densament poblat com el nostre. Vol també superar la visió de que els impactes i les agressions ambientals són lluny, a d’altres industrialització de Catalunya s’han anat acumulant ben a prop, superposant tecnologies però sense deixar de banda el mateix sistema ni abandonar mai fonts energètiques molt qüestionades per la població a tot el territori.

Tema: Medi ambient i sostenibilitat

 

 

 

 

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Mai és tan fosc

Dirigida per Èrika Sànchez. Producció: Únicamente Severo Films. Espanya, 2014, 85 min, VOSE

 Un llargmetratge documental que dibuixa, durant dos anys, un retrat de l’economista i activista Arcadi Oliveres (1945). Dos anys clau en una biografia apassionant: de les lluites estudiantils contra la dictadura de Franco en els 60, passant pels moviments antiglobalització, la creació del Fòrum Social Mundial a Porto Alegre i el moviment dels indignats. Una road movie que conjumina la lluita col·lectiva de la #Spanish Revolution amb la solitud del camí en el seu particular evangeli contra el capital. Del baluern de les masses d’una societat en l’abisme a la lluita individual d’un home per superar els esculls de la condició humana.

Tema: Desigualtat social

 

 

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ruanda, la reconciliación obligada

Dirigida per Oriol Andrés, Carlos Castro, Gemma Garcia i Iolanda Parra. VOSE. Producció: Associació de Periodisme Fora de Quadre / Col·lectiu de periodistes Contrast. 

Espanya, 2012, 29 min,

 

Documental que se centra en la situació al país africà anys després del genocidi de 1994. Concretament, s’hi mostren programes de reconciliació que s’han desenvolupat per facilitar la convivència després del sagnant episodi. Les xifres donades al principi del documental són esfereïdores. En tan sols tres mesos, d’abril a juny de 1994, va haver-hi més de 800.000 morts, més de 250.000 dones violades, 95.000 infants orfes i dos milions de refugiats.

Un film complet i interessant sobre la situació a Ruanda divuit anys després del genocidi. Compta amb moltes veus que van viure i patir la massacre i que ens ofereixen una panoràmica de la reconciliació al país. També ens endinsem en la vida diària de ruandesos i observem com han aconseguit afrontar la vida després de tant dolor. Per poder conviure la reconciliació es fa obligada, tot i que no per això deixa de ser complexa. Per aconseguir la reconciliació és fonamental promoure la veritat i garantir la justícia, la reparació de les víctimes i la no repetició.

Tema: Conflictes i pau

 

 

 

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

The Story of Technoviking

Direcció: Matthias Fritsch. Producció: Subrealic. Alemanya, 2015, 50 min, VOSE

 

 Què faries si en una ocasió vas ballar mig despullat davant una càmera i, anys després, el món et considerés un heroi? Seria una benedicció o a una desgràcia que uns adoressin la teva imatge mentre altres venen samarretes amb la teva cara?

La història de Technoviking és un cas d’estudi sobre un dels memes amb més èxit d’Internet. Una història que mostra la situació contemporània on el comportament dels usuaris d’intercanvi i remescla entra en conflicte amb la propietat intel·lectual i les lleis de dret a la imatge que, tot i tenir més de 100 anys, segueixen defensant les limitacions.

Tema: Dret a la privacitat

 

 

 

Pujar