Nit Europea de la Recerca: xerrades científiques

Xerrades científiques
En aquest espai es presentarà un bloc de 2 xerrades científiques de 20 minuts de duració cadascuna.

Creando órganos en miniatura en el laboratorio – “Si quieres estudiar estos órganos, cultívalos”, a càrrec de Marc Antoni Armengol Cubillos, de l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras.
En aquesta xerrada es respondran preguntes com “Què són els organoides? Com hem arribat fins aquí? Quin potencial tenen? Com els utilitzem? Poden suposar un debat ètic?” Replicar la complexitat de la naturalesa sempre ha estat al cap dels científics, el camp de la medicina no és una excepció. Durant la xerrada s’explicarà com hem arribat fins aquí i els avenços de l’actual tecnologia, per entendre com funciona l’organisme dels éssers humans i com reacciona davant d’un estímul o una malaltia.

El camino hacia el diagnóstico de enfermedades raras, a càrrec de Berta Estévez Arias i Jordi Pijuan
La xerrada farà un recorregut simulat des que un pacient arriba a la consulta d’un especialista amb el seu estudi clínic, fins als estudis de Genètica i Biologia Molecular/Cel·lular, per aplicar una Medicina especialitzada a cada pacient i cas. Es respondran algunes de les preguntes com “Com ha impactat l’ús d’estudis genètics en les maneres de diagnosticar malalties rares? Què podem fer com a genetistes i biòlegs per a avançar en el diagnòstic de malalties que “s’escapen” del diagnòstic de rutina de l’hospital?”

Moderarà l’acte Raül Toran.

La Nit Europea de la Recerca és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea en el marc de les accions Marie Sktodowsca-Curie del programa Horizonte 2020.

A Catalunya ja fa més de dos anys que organitzem aquest gran esdeveniment tot oferint més de 200 activitats divulgatives per a tots els públics en diverses seus com universitats, museus, bars, biblioteques i centres cívics dels cinc nodes principals del territori català: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vic.

Aquest any, el lema és “Recerca pel canvi”, amb el qual es vol transmetre la importància de la recerca de les institucions catalanes i la seva repercussió en el nostre dia a dia.

Dia
Dimecres 28/09/2022 17:30
A càrrec de

Nit Europea de la Recerca

Pujar