música_fa_vibrar

Com és que la música ens fa vibrar

Article: Un llenguatge universal

La música és un llenguatge universal, és un mètode de comunicació. La música ens arriba! La música influeix i pot arribar a provocar diferents estats d’ànim.

Estableix una sèrie de connexions a nivell neuronal que ajuden a la gestió de les emocions. Estimulen el cervell i amb ella, podem arribar a transportar-nos a un dia concret, recordant aquell moment, amb força detalls.

És clar que la música no és necessària per a la supervivència humana però la percepció d’estímuls musicals, plaents o desagradables, produeix canvis en algunes hormones responsables dels sistemes de neurotransmissió cerebrals. En els agradables, produeixen un increment de cortisol (hormona contra l’estrès) i en el sons desagradables produeixen un increment de serotonina.

En si mateixa, la música, no expressa sentiments. Senzillament, els exhibeix, els presenta però té aquesta “màgia” que és capaç de connectar amb les emocions. I cadascú rep de manera diferent una mateixa música. Vindria a ser com que una mateixa sonoritat pot crear diferents efectes segons qui ho rebi, ja que, depèn de les característiques internes que tenim cadascú de nosaltres. La nostra manera de ser, la nostra personalitat, sintonitza millor amb una música que amb una altra, degut a la nostra educació i les anteriors experiències musicals viscudes.

El poder que té la música en nosaltres és, senzillament, l’experiència del plaer. Actua en tot el nostre organisme, relaxant-lo, estimulant-lo, deixant anar la imaginació mitjançant sensacions internes. Aquestes emocions que provoca són semblants a les aconseguides per medis no musicals.

No ho sembla però la complexitat de la música és brutal. No només és una sonoritat. Es tracta d’un conjunt d’elements que la fan possible, com el ritme, la melodia, l’harmonia, la mètrica, el gènere, l’instrument… i tots aquests components estableixen, d’una manera o altra, el contingut emocional de cada música.

És interessant veure com la música s’ha utilitzat per contribuir en la millora integral de l’individu. Cada vegada s’aplica més, dia a dia, les teràpies musicals, pels beneficis que ocasiona a nivell cerebral. O com, a banda de l’educació tradicional a les escoles, també hi incorporen l’educació emocional, l’objectiu que pretén, sobretot, és decidir amb quina actitud ens afrontarem a fets concrets.

Potser d’aquí ve la frase de “Qui canta, els seus mals espanta”?

Fonts:

Vibrar amb l’educació musical

El universo suena y cada persona tiene un sonido

Una educació que sona bé

No t’emocionis… Escolta! L’ús de la música en l’educació emocional