30/03/2020

Autoretrat

Un autoretrat és una imatge que mostra físicament a l’artista que l’ha creat. Això fa suposar que observant l’obra es reconeix al seu autor d’una manera referencial o descriptiva, apareixent en ella els trets físics necessaris perquè tal reconeixement es produeixi. En el cas de l’autoretrat fotogràfic l’autora o autor és, a més, qui prem el disparador de la càmera. Per tant, un autoretrat fotogràfic seria una imatge fotogràfica en la qual l’autor apareix físicament i, a més, se li suposa la seva condició d’autor, pel fet de prémer el disparador de la càmera fotogràfica.

Ara bé, moltes vegades no és l’autora o autor qui prem el botó de la càmera, sinó que se serveix de l’ajuda d’una altra persona, i el resultat es considera igualment un autoretrat. La imatge és plantejada, pensada i preparada per l’autora, que també apareixerà en la imatge.

Ens plantegem, doncs, cal que la persona aparegui necessàriament de manera física en la fotografia per tal que es consideri autoretrat? Si l’autoretrat és una imatge que representa a una persona, que serveix com a símbol, no es podria fer a través d’un objecte, d’un espai…?

 

Pujar