Una jornada fotogràfica per a professionals i aficionats
Foto: Pau Buscató
La darrera edició de la Fotofesta es va celebrar el 22 de juny de 2018, amb un programa d’activitats, conferències i exposicions a la Casa Golferichs i a l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca. Vàrem comptar amb treballs de Pau Buscató, Eugeni Gay, Cristina de Middel, Toni Amengual, Laia Abril, Christian Colomer, Arola Valls, Bego Anton, Ana Cayuela, Ona Trabal, El Pulpo, Raúl Guillamón, Horacio Seguí i molts d’altres.
La Fotofesta és una jornada fotogràfica biennal amb l’objectiu d’impulsar i contribuir a la divulgació de la creació fotogràfica. Inclou un programa de conferències, exposicions, mostres de llibres i projeccions de treballs recents dels noms que més sonen en el panorama fotogràfic del país. Un punt de trobada pels professionals i aficionats a la fotografia.
En edicions anteriors hi han participats fotògrafs com Walter Astrada, Samuel Aranda, Diego Ibarra, Ricardo Cases, Colita, Paco Elvira, Photographic Social Vision, Joan Colom, Kim Manresa, Francesc Melción, Héctor Mediavilla, David Airob o Isabel Flores.
EXPOSICIONS
«Hopscotch», de Pau Buscató
Un recull de fotografia urbana basada en una mirada fresca i sense prejudicis, que transformen l’escena quotidiana en quelcom més, oferint una visió de la realitat farcida d’endevinalles, trencaclosques o petits jocs visuals, amb nombroses notes d’humor i de l’absurd.
«À la ville de…», d’Eugeni Gay
Un projecte que planteja la lenta transició que va des de l’alegria de voler una ciutat diferent a la decepció d’una ciutat aparador. Eslògans com «Barcelona posa’t guapa» i «Barcelona la millor botiga del món», van fer que la ciutat es convertís, a poc a poc, en un bonic aparador on cada vegada és més difícil viure.
«Selection», de Christian Colomer
Una selecció de fotografies de moda i editorial realitzades amb càmera analògica, amb un tractament propi de la fotografia d’autor. El resultat són imatges íntimes i sensuals, però alhora intrigants, que captiven pel seu tractament de la llum i el color, impregnades d’una atmosfera onírica i irreal que transcendeixen la seva finalitat comercial.
CONFERÈNCIES
Fotografia contemporània de proximitat
Una visió particular de la fotografia contemporània a través d’una generació que busca repensar l’acte fotogràfic. A càrrec de Toni Amengual
Llegir i comprendre. Cap a una metodologia per a la lectura de la imatge fotogràfica
Entenent la fotografia com un llenguatge i partint de la premissa “veure, llegir, escriure”, aquesta conferència proposa una revisió de conceptes fonamentals per a la interpretació d’imatges i una reflexió sobre el seu potencial com a eina de comunicació. A càrrec d’Arola Valls
Otras fotografías
El Pulpo-editorial s’interessa pels usos i llenguatges de la fotografia més enllà dels gèneres tradicionals. Inclou també les fotografies que fan servei dins d’un àmbit laboral: científic, judicial, escolar… En aquesta conferència veurem algunes d’aquestes fotografies que resten ocultes al públic general i la manera en la qual han estat recuperades pel món de l’art. A càrrec d’El Pulpo
Fanzine «Purga»
L’editorial «Planchas de Latón» presentarà el seu projecte de fanzine «PURGA». Per al primer exemplar ens proposen la participació activa dels assistents. L’editorial escollirà una imatge que enviarà al primer participant, triat mitjançant un algoritme d’aleatorietat que determinarà també l’ordre dels següents, iniciant així una cadena que donarà com a resultat el primer número del fanzine. A càrrec de Planchas de Latón
Desmuntant Leica
A «Desmuntant Leica», el fotògraf Horacio Seguí fa un breu recorregut per la seva experiència vital i professional, establint un diàleg improvisat amb la seva càmera Leica de tota la vida. Amb ella ha compartit molts viatges i vivències, retratant a personatges de gran rellevància en el món esportiu, l’art i la cultura, però també a gent comú i desconeguda, amb un tractament fotogràfic impecable. A càrrec de Joan Vall Karsunke i Horacio Seguí
Projecte «Carrete», revista de fotografia analògica
Presentació del projecte «Carrete», publicació independent especialitzada en fotografia analògica i que té com a objectiu difondre l’obra d’artistes que treballen en aquest format. A càrrec de Tiago Almança i Laia Martinez
PROJECCIONS PROFESSIONALS
«Lobismuller», de Laia Abril
«Lobismuller» construeix des d’una perspectiva femenina la història de l’enigmàtic i sanguinari assassí en sèrie de la història espanyola, Manuel Blanco Romasanta, qui va ser anomenat Manuela, ja que segons noves teories forenses, podria haver viscut amb una síndrome d’intersexualitat. Romasanta es va guanyar el títol de Sacauntos a causa de l’hàbit de convertir la grassa de les víctimes en sabó d’alta qualitat. Durant el judici, celebrat el 1853, va admetre nou assassinats i, així i tot, es declarava innocent amb l’argument que era víctima d’una maledicció que el convertia en llop.
«Vestigium», de Sergi Alcazar
És un treball de 10 anys que mostra la decadència del barri de la Catalana, a les afores de Barcelona. ‘Vestigium’ significa la petjada, el rastre, la marca i en definitiva la memòria d’un barri que mor i on les cases buides passaran a allotjar a un col·lectiu de toxicòmans que donaran un últim sospir al barri tot just abans de desapareixer per complet.
«Everybody loves to ChaChaCha», de Bego Antón
El treball de Bego Anton dissecciona el comportament humà i reflexiona sobre la nostra implicació psicològica i moral amb el món natural. Tanmateix, mostra particular interès per petits grups amb interessos estranys per desfer conceptes com la veritat, la realitat o la fantasia.
«Les casetes d’en Raspall», de Enric Bages
Les Casetes d’en Raspall es desplega com un projecte d’apropiació i tractament de la imatge a través del collage i la intervenció plàstica. L’objectiu és oferir una reinterpretació de l’àlbum familiar i generar un nou univers simbòlic i estètic que combini aquests dos llenguatges de manera intuïtiva. Les imatges intervingudes són càpsules d’un espai-temps concret: el perímetre veïnal de les Casetes d’en Raspall, un barri del municipi de Font-Rubí (Alt Penedès).
«El poder emocional del capital», de Ana Cayuela
El projecte d’Ana Cayuela parteix d’una preocupació política sobre estructures socials partint de la seva experiència a Cuba. El poder emocional del capital documenta la varietat de relacions que s’estableixen entre els cubans i els turistes, i captura els petits gestos en parella que revelen mons més lliures. És una mirada profunda i personal sobre relacions sentimentals en un context de contrast entre la precarietat de la majoria de cubans i la solvència del turista.
«This is what hatred did», de Cristina de Middle
Una enigmàtica sèrie que pren nom de l’última frase de Mi vida en la maleza de los fantasmas, un llibre que ha assentat les bases de la nova narrativa africana. Cristina de Middle busca construir una versió contemporània il·lustrada de la novel·la, adaptant els personatges, l’entorn i l’ambient a la realitat de Nigèria avui en dia. Parteix de la convicció que l’actualitat, per ser entesa amb tota la seva riquesa, necessita incloure el punt de vista, les tradicions, les pors i les esperances de qui retrata.
«Acharnon», d’Ona Trabal
A Atenes hi ha dues grans crisis: l’econòmica i la de refugiats. Per evitar que alguns dels casos més vulnerables de migrants no visquin als carrers, s’aprofiten alguns dels molts edificis abandonats per fer-ne squads. Al carrer Acharnon n’hi ha més d’un, on Ona Trabal ha estat sis mesos col·laborant i convivint amb les famílies i dones embarassades del Squad-Maternitat. Una forma de vida comunitària que, entre tanta duresa, aporta molt d’amor.
ACTIVITATS
Projecció fotogràfica: les obres del Mercat de Sant Antoni
Durant aproximadament 8 anys (2010 – 2018), el mercat de Sant Antoni ha sofert una contínua i profunda reforma. En aquesta projecció l’autor ha volgut documentar durant aquest període de temps, com ha anat esdevenint la transformació d’aquest emblemàtic espai de Barcelona. A càrrec de José Manuel Garcés
Sessió de laboratori «Marró Van Dyke»
Descobreix la tècnica del Marró Van Dyke, un procés del segle XIX, encara vigent, i amb el què s’obtenen imatges d’una tonalitat ocre de gran bellesa i subtilitat, a l’estil del pintor Van Dyke. A càrrec de Kati Riquelme
Fotografia original de Pep Mayugo.
Visionat de portfoli amb Mireia Plans Farrero
Els autors i autores seleccionades van tenir l’oportunitat de rebre l’assessorament de Mireia Plans Farrero i bescanviar opinions amb altres fotògrafs. A càrrec de Mireia Plans Farrero
Experiència cubista
Una tècnica sorprenent de retrat amb procés analògic, i quegenera una coreografia de llums i ombres. A càrrec de Raúl Guillamón
Galeria in Progress
Exposició a tall de mosaic fotogràfic en creixement. La mostra s’anirà creant paulatinament al llarg de la jornada a partir de les fotografies fetes amb càmeres Instant cedides per Lomography.
Projeccions de les escoles de fotografia de Barcelona
Treballs dels alumnes l’IEFC, Grisart, Fotoespai, El Observatorio, Can Basté, IDEP, Pati Llimona i Espai de Fotografia Francesc Català-Roca
DURANT TOTA LA JORNADA
Mercadet fotogràfic
Camera Walk, Nostalgic, Sara Cabo, Eric Garrido, Nagore Giménez, Anna Kvirikashvili, Uxía Larrosa, Jordi Márquez, Maria Pujol (Manera Negra) i Gabriela Tuparova.
Mira llibre
Mostra d’una acurada sel·lecció de llibres de fotografia. Amb la col·laboració de la Fundació Mapfre i les editorials Gustavo Gili, Omega i Blume.
Sessió de DJ amb Helena Holiday i Paco Pain
Helena Holiday i Paco Pain són dos melòmans col·leccionistes de vinils dels anys 60 i 70, especialitzats en música soul. En aquesta ocasió tan especial, els tindrem als plats per ambientar la jornada amb la seva maleta de discs plena melodies soul, popcorn, rocksteady, rythm&blues, jazz i ritmes llatins.
COL·LABORADORS: