Bibliografia d’estiu

20-07-2021

Us proposem un seguit de lectures que són una bibliografia d’aquest semestre a Golferichs i també un avançament dels nous continguts que vindran a la tardor.

Gaudiu, que us esperem a la tornada 🙂

PENSAR AMB EVA ILLOUZ

De la sociòloga Eva Illouz i els seus assaigs en parlarem al curs de l’Eudald EsplugaEva Ilouz i el capitalisme emocional”. Aquest concepte de l’autora postula que el neoliberalisme ha trobat l’eina perfecta per patologitzar les persones sanes, tot venent-les després els remeis (coachs, autoajuda, creixement personal), construint tota una indústria del benestar. A més responsabilitza l’individu de les seves angoixes, obviant les estructures que les provoquen.

 

 

Happycracia. Eva Illouz i Edgar Cabanas (Planeta, 2019). Els autors descriuen el sorgiment i expansió de la psicologia positiva, on coaches, frases motivadores i tota una indústria de la felicitat ajuden a consolidar i perpetuar la desigualtat entre classes.

 

 

 

El  fin del amor. Eva Illouz (Katz, 2020) Un assaig sobre les conseqüències de tractar les relacions romàntic-afectives com un producte més a consumir. La idealització de l’amor romàntic i la pèrdua de llaços a favor d’un individualisme que ens aïlla.

 

 

També pots escoltar la conferència de l’Eudald Espluga “El fenomen de l’autoajuda, una ètica pel capitalisme emocional” (gener, 2019).

 

EL FENOMEN DEL NEGACIONISME

Un llibre que combina divulgació científica amb una anàlisi dels mites i malentesos més estesos al llarg de la història. Des d’esperar dues hores abans de banyar-nos a la platja a si l’home va arribar o no a la Lluna. Alexandre López-Borrull ens dóna també la seva explicació de per què creiem certes coses i. també, de la necessitat de preservar-nos de la mala informació, tant extesa en l’era d’Internet.

Pots escoltar la conferència que va oferir a Golferichs aquí, Fake news en temps de pandèmia i infodèmia (febrer, 2021).

 

 

 

REDESCOBRIR KAFKA

L’Anna Punsoda oferirà el curs intensiu Com llegir: La Transformació de Kafka, convidant-nos a entendre l’estètica i la tècnica narrativa d’una de les obres més influents de la literatura universal. Una obra per tots coneguda, però que provoca molts interrogants que tractarem de respondre en aquest curs.

 

 

 

 

L’editorial Comanegra ha recollit en aquest llibre 35 relats molt breus de Franz Kafka. Traduïts al català per Anna Punsoda, que a la tardor ens acompanyarà a la lectura de l’obra més reconeguda de l’autor, la Transformació.

 

 

 

 

 

 

La periodista i traductora, nova incorporació al centre, també ha escrit aquest assaig de la sèrie dels pecats capitals de l’editorial Fragmenta. Una reflexió sobre com aquest pecat ha estat el més perseguit per amenaçar la família, base social i política de les nostres societats.

 

 

 

 

 

COMÈDIA DE MADURESA

 

La Débora Castillo, professora d’escriptura creativa al centre, ens proposa una comèdia de petites venjances i de noves amistats inesperades al voltant de la història d’una dona ben situada que veu esvaïr-se el seu món quan el seu marit la substitueix per una dona jove.

 

 

AMOR PEL JAZZ

 

Ricard Gili va publicar l’any 2019 aquesta introducció a la música jazz, amena i senzilla i vàlida tant pels amants del jazz com per aquells que vulguem introduir-nos i gaudir d’aquest estil musical que ha influït tant en les músiques modernes. En aquesta entrevista, conversen el Ricard Gili, que al centre oferirà “Escoltar jazz amb Ricard Gili” i Martí Ferrer, el nostre col·laborador de les xerrades musicals “Barcelona i el jazz”, que tindrà nova convocatòria a la tardor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pots escoltar les sessions de Barcelona i el jazz al nostre canal de YouTube:

Duke Ellington a Santa Maria del Mar

Louis Armstrong al Windsor